RECENSIE: Stephen Mallinder - Tick Tick Tick...

Mallinder
2022-10-25 Stephen Mallinder vormde ooit het duo Cabaret Voltaire met zijn muzikale maatje Richard H. Kirk. De bandnaam leende Cabaret Voltaire van de absurdistische kunststroming Dada. Denk aan het omgekeerde urinoir van Henri Duchamp.

Noordelijke industriestad Sheffield bleek in de jaren ’70 tot begin jaren ’80 een vruchtbare voedingsbodem voor elektronische muziek, want naast Cabaret Voltaire hebben ook Clock DVA, The Human League en In The Nursery er hun oorsprong.

Cabaret Voltaire waren pioniers op het gebied van elektronische muziek en experimenteerden al vroeg met synthesizers, tapeloops, cut-up technieken en multimedia. Met ‘Nag Nag Nag’ uit 1979 maakte Cabaret Voltaire nog compromisloze, industriële no wave/punk. Maar ook toen al bleek hun muziek zeer geschikt voor de dansvloeren van de underground clubs.

Tot halverwege de jaren ’90 was Cabaret Voltaire een gezamenlijke bezigheid van Mallinder en Kirk. In de jaren daarna was het vooral de bezigheid van Kirk, tot deze in 2021 overleed.

Stephen Mallinder is naast de muzikale helft van Cabaret Voltaire (en ontelbare andere muzikale projecten) ook actief als labelbaas, producer, muziekjournalist, academicus en deejay. Dat laatste komt goed van pas. Met zijn nieuwe album Tick Tick Tick… moet deejay Mallinder in staat worden geacht de meute op de dansvloer in beweging krijgen.

Track ‘Hush’ heeft een New Order feel en op de elektrotrack ‘Shock To The Body’ leeft Mallinder zich uit op de vocoder. Met ‘The Trial’ helpt Mallinder de luisteraar er ook nog even aan herinneren dat hij ooit begon als bassist en dat trucje nog niet verleerd is.

Tick Tick Tick… is vooral een danceplaat. Maar ook voor liefhebbers van het oude Cabaret Voltaire valt er genoeg te genieten op het album. Het uit duizenden herkenbare, hijgerige stemgeluid van Mallinder is gebleven en in de techno zijn de sporen van bijna vijftig jaar (!) experimenteren met elektronische muziek duidelijk te herkennen.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Stephen Mallinder Label:Dais Records
Cover The Frontlines - What If War

The Frontlines - What If War The Frontlines vliegen online onder de radar. Ze moeten het vooral hebben...

Bret

Bret McKenzie - Songs Without Jokes Bij Bret McKenzie gaat er niet direct een lampje bij ondergetekende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT