RECENSIE: Tempers - New Meaning

Tempers
2022-10-15 Met het oeuvre van Tempers in je achterhoofd, weet je dat de kans dat op deze plaat de zon gaat schijnen, vrij klein is. En om maar gelijk eerlijk te zijn, ook op New Meaning is geen daglicht te horen. Al drie, met dit album er bij vier, platen lang hult het New Yorkse duo zich in een nevelachtige duisternis. New Meaning is hier dus geen uitzondering op, en ondanks dat je hiermee enigszins weet wat je kan verwachten, is dit toch geen ‘same old’ album geworden. Tempers weet toch te blijven prikkelen door een aangename spanning op te blijven zoeken, waarbij de twee muzikanten elkaar uitdagen en aanvullen in zowel weemoed als triomf.

De Amerikanen noemen zelf Fleedwood Mac, Kraftwerk en Joy Division als hun inspiratiebronnen, een rijtje namen waarmee een interessante blend tot stand kan komen. Qua sound blijft het duo nog het meest trouw aan het ‘new wave’, depressieve disco tijdperk van de jaren ‘80 met de dominante aanwezigheid van synthesizers. Het instrumentale gedeelte waar Eddie Cooper voor verantwoordelijk is, laat zich het best typeren als ‘hoekig’, strak, en clean. Het zijn juist deze termen die niet van toepassing zijn op de vocalen van Jasmine Golestaneh. Haar enigszins slepende zang lijkt in eerste instantie haaks te staan op de mechanisch klinkende synths, maar het is juist dit contrast dat beide elementen doet versterken. Een dosis duisternis klinkt in het geheel door, wat maakt dat Tempers’ synthpop in het gehoor meer als één geheel klinkt dan in geschreven woord doet lijken.

Op de openingstrack ‘Nightwalking’ zingt Jasmine Golestaneh ”Well I know of a quiet song / like an echo going on and on” en zo klinkt het ook, repetitief, monotoon, dromerig en enigszins bedwelmend, alsof de zangeres zich al slaapwandelend door het nummer beweegt. Deze stempel wordt door het duo op haast iedere track van dit album gedrukt, waardoor New Meaning zich vanwege het herhalende karakter tekstueel niet op het hoogste niveau bevindt. Tempers zorgt met de opener dat je in een soort trance belandt waarin je dagdromend voor je uit staart, je bevindt je in een andere wereld. ‘Unfamiliar’ haalt je echter snel weer naar de werkelijkheid met een stuwend tempo dat slungelige dansmoves afdwingt, een goede keus om deze als eerste single uit te brengen. En op deze manier is New Meaning aangenaam afwisselend opgebouwd. Dit vierde Tempers album is weliswaar geen opgewekte plaat, maar daarom leent het merendeel van de tracks zich des te meer uitstekend voor een nacht in een duistere, zweterige club waar het daglicht geen schijn van kans heeft.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Tempers Label:Dais Records
Cover Silverbacks - Archive Material

Silverbacks - Archive Material Silverbacks is een band uit Dublin, Ierland, die werd opgericht door de...

Cover Rolling Blackouts Coastal Fever - Endless Rooms

Rolling Blackouts Coastal Fever - Endless Rooms Als wat werkt, ineens niet zo boeiend meer is. Is het dan te veel van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT