RECENSIE: The Frontlines - What If War

Frontlines
2000-10-23 The Frontlines vliegen online onder de radar. Ze moeten het vooral hebben van een pagina op bandcamp en instagram (@thefrontlinesband). Ergens is dat natuurlijk wel heel erg punkrock met deze DIY-mentaliteit. “Call us punk, call us rock, call us whatever you want! We are raw and energetic. We are The Frontlines. From The Netherlands.”, staat op de bandcamp-pagina. Het laatste wapenfeit (pun intended) is de EP What If War en blijkt een voorproefje te zijn op een volledige LP.

De vier mannen Youp, Ivan, René en Wouter, afkomstig uit Gouda/Delft, maken ondertussen al meer dan tien jaar punkrock samen. Van een volledige plaat is het nog nooit gekomen, wel tot verschillende singles en EP’s. Sinds dit jaar staan hun nieuwste releases op Spotify, waaronder nu ook het live-album ‘Radio Gouwestad’. Een album dat tevens fungeert als een compilatie van nummers die door de jaren heen zijn uitgebracht. Enfin, de band komt los en liefhebbers mogen hun borst nat maken.

The Frontlines zijn volop DIY (do it yourself) en dat zorgt ervoor dat ze werkelijk raw and energetic kunnen zijn. De EP What If War is drie nummers rijk die duidelijk in een live-setting zijn opgenomen. Een gewaagde aanpak, die in dit geval muzikaal vakmanschap demonstreert. Hier gloort niks nieuws onder de zon, maar je hoort het plezier er in terug. De mannen weten van wanten.

Ze weten goed te spelen met catchy-elementen, zoals van die gitaarlijntjes die zich als een oorwurm op je trommelvlies nestelen. Beste voorbeeld hiervan is de titeltrack. Ook zetten ze je met deze track wel aan het denken. Wat maakt het allemaal nog uit als ineens de oorlog voor je deur staat? Maakt het dan nog uit hoe groot je huis is? Wat voor merken je draagt? Simpel doch efficiënt verwoord, hetzelfde geldt voor de muzikale uitvoering.

De gehele EP is lekker up-tempo en krijgt geen tijd om het rustig aan te doen. De zang is echter wel een aandachtspunt. Deze klinkt wat nasaal, waardoor de teksten er niet altijd uit op te maken zijn. Goed, het is punkrock en het hoeft niet loepzuiver te zijn, maar iets meer aandacht of karakter hierin zou geen kwaad kunnen. Het kan soms wat afleiden van het prima muzikale werk.

‘Salute’ zet de lijn van zijn voorganger voort, waarbij je het er vooral om draait dat je lekker jezelf bent. En dat zijn The Frontlines gelukkig ook. Afsluiter ‘Animal With The Human Arm’ is wat vager en duisterder met teksten als “But he killed all his friends and cut off their skins, wore them on himself.” Dit hoor je ook terug in de zang, die hier meer ingetogen is. What If War is een prima opwarmer voor meer en laat horen dat The Frontlines-machine weer op alle cilinders draait!
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:The Frontlines Label:Eigen Beheer
Cover Party Dozen - The Real Work

Party Dozen - The Real Work Party Dozen is het geesteskind van Kirsty Tickle en Jonathan Boulet. Het...

Cover Stephen Mallinder - Tick Tick Tick...

Stephen Mallinder - Tick Tick Tick... Stephen Mallinder vormde ooit het duo Cabaret Voltaire met zijn muzikale...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT