RECENSIE: JP den Tex - The Starlight Adventure

Tex
2023-07-22 JP Den Tex is een klassieke singer-songwriter die al een mooi oeuvre heeft opgebouwd. Als één van de eerste Nederlanders die actief was met Americana is JP den Tex een grondlegger die nog altijd actief is. Naast zijn muziek bracht Den Tex ook een bundel korte verhalen uit en was met Kees Prins en Paul de Munnik in het theater te vinden. Zijn nieuwste album The Starlight Adventure kwam vorig jaar uit.

Het is eerste wat opvalt is de prachtige cover. Een piano staat onder een sterrenhemel en in de vleugel zie je een circustent weerspiegelt. Het roept een zekere, melancholische en toch opgewekte sfeer op die precies aansluit op de tonen van The Starlight Adventure. Het album biedt, met name op de eerste paar liedjes geen makkelijk toegankelijke Americana, waarbij de piano centraal staat. Maar wie zich aan de muziek overgeeft wordt zeker beloond.

Bijvoorbeeld in de opener ‘Stendhal Sonata’. Een stemmige piano jengelt langzaam terwijl JP Den Tex met zijn zware stem ervoor zorgt dat het nummer het midden vindt tussen Tom Waits en Elton John. Den Tex zingt draagt enerzijds zijn teksten gedragen voor, maar de opsomming van hoofdsteden heeft dan toch een catchy gevoel. In ‘Like A Twig in the Wind’ zorgt een accordeon voor een aanstekelijk tex-mex ritme. De saloonpiano versterkt dit gevoel.

JP Den Tex heeft zich laten inspireren door de avonturier Jim Molineux. Een avonturier die de droom had een circus door Europa te laten trekken en in 1992 ontmoette JP Den Tex hem in Milaan. De muziek van The Starlight Adventure is dan ook weer geïnspireerd door de Franse chansons. Dit moet het verhaal van het rondreizende circus begin jaren ’90 versterken. In die combinatie is The Starlight Adventure een mooie plaat geworden. Geen Americana met mooi gitaarwerk, maar muziek die wat meer aandacht vraagt voordat het kwartje valt.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:JP den Tex Label:Concerto Records
Cover Vieux Farka Touré Et Khruangbin - Ali

Vieux Farka Touré Et Khruangbin - Ali Khruangbin is een band met brede interesses. Naast haar instrumentale surf...

Cover Marlon Williams - My Boy

Marlon Williams - My Boy Op zijn derde album zoekt Marlon Williams het in de vrolijke melodieën. Na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT