RECENSIE: Rayland Baxter - If I Were A Butterfly

Baxter
2023-04-11 De Amerikaanse versie van Douwe Bob. Zo zag ondergetekende Rayland Baxter. Niet vanwege zijn liefdesleven – kom op, daar is nu wel genoeg over gegrapt toch – maar door zijn nummers ‘Olivia’, ‘Yellow Eyes’, ‘Mr. Rodriguez’ en ‘Without Me’, afkomstig van drie eerdere albums. Verheugd werd het nieuwe, vierde album in de speler geschoven.

Op opener ‘If I Were A Butterfly’, zingt de vierjarige Baxter met zijn zus een kinderliedje. Een passend begin voor een album dat een reis door zijn leven representeert. Na het intro volgt een laid-back nummer met een cellogeluid hier, percussieklap daar en warme achtergrondvocalen. Dit soort geluiden zorgen ervoor dat je nieuwsgierig blijft luisteren.

Het album staat barstensvol opvallende klanken. Het rauwe ‘Billy Goat’ wordt opgevolgd door het pakkende ‘Rubberband Man’. ‘Dirty Knees’ begint met wat stadse geluiden en is daarna jazzy warm. In ‘Thunder Sound’ switcht na bijna vijf minuten het ritmische dondergeroffel naar een emotioneel pianospel, gevolgd door potloodgekras op papier. Je voelt eerst de donder in de drum, daarna zie je de storm voorbijtrekken en uiteindelijk krijg je het idee dat Baxter zijn nummer opschrijft in zijn songboek. Mooi hoe vorm en inhoud hier één geheel vormen.

Alleen in ‘Tadpole’ en ‘My Argentina’ laat Baxter zoals ondergetekende hem kent van zich horen. Zijn stem is gevoelig en de muziek neigt naar folky, maar dan een stuk zwaarder. Dat krijg je al snel wanneer gitaar ingeruild wordt voor piano. Het past bij de opdracht aan vier overleden naasten: zijn vader Bucky Baxter (band van Bob Dylan, Steven Earle And The Dukes), Billy Swayze (Cage The Elephant), Tiger Merritt (Morning Teleportation) en Dylan Graves (Astronomy Club). Logisch ook dat de pedal steel van zijn vader te horen is en dat er leden meespelen van onder andere Cage The Elephant en Morning Teleportation.

Al met al is If I Were A Butterfly wat lastiger te beluisteren voor wie Baxter kent van zijn eerder gemaakte americana singer-songwriter met folk-feel. Ja, hij is hoorbaar gegroeid en zijn creativiteit speelt in deze experimentele indiepop een centrale rol. Toch blijft ondergetekende meer fan van Baxter als rups dan als vlinder.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:Rayland Baxter Label:ATO Records
Cover Frankie Cosmos - Inner World Peace

Frankie Cosmos - Inner World PeaceJaren hetzelfde toetje eten, altijd pindakaas op je boterham en voor eeuwig...

Cover Mayleaf - Tough Luck

Mayleaf - Tough Luck Mayleaf is een Nederlandse alternatieve grungerockband die het heel goed...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT