RECENSIE: Marc van Vugt - The Lonely Coyote

Lonely Coyote
2023-05-22 In de jazzwereld is Marc van Vugt een bekende gitarist en componist. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Edison Jazz Award in 2001 en de Nexus Guitar Composition Award in 2003. De lijst van samenwerkingen is omvangrijk. Belangrijkste persoon op deze lijst is Ineke Vandoorn, partner in crime binnen en buiten de muziek.

Nu alleen even niet. Sinds Van Vugt op elfjarige leeftijd begon met gitaarspelen, maakt hij pas nu, decennia later, zijn eerste soloalbum. Een toepasselijke titel is dan ook: The Lonely Coyote met als ondertitel Guitar Tales. Alleen én verhalend. Alhoewel, alleen? Een gitarist is natuurlijk nooit alleen met zijn gitaar. Zeker niet met maar liefst negen verschillende gitaren. Van een veelzijdig oudje, een Martin uit 1946 met ijzeren snaren, en een Mariano Conde met nylon snaren tot een speciale prepared harp zither en een Guild met twaalf snaren.

Genoeg gitaarpraat; het gaat er natuurlijk om hoe ze klinken. De muziek doet door de Spaanse manier van spelen denken aan het Rosenberg Trio. Het is indrukwekkend om te horen hoe vingervlug Van Vugt is (vooral op ‘Chorineke’). Hij beheerst iedere gitaar tot in de puntjes. Soms laat hij het instrument fluisteren (‘Bali Rain’) en dan weer schreeuwen van emotie (‘Onnozele Kinderen’). Het gevoel is hier zo tastbaar; het verhaal tekent zich zo voor je uit, daar zijn geen woorden voor nodig.

Allerbest is ‘Guitarlab’, dat zelfs een ‘Prelude’ krijgt. Dit nummer laat zo goed horen wat onze eenzame prairiewolf allemaal kan. Zijn passie loopt in dit nummer, als experimentele jazz, verschillende kanten op. Een harde strum, wat Zorro-achtige akkoorden, een tokkel, een loopje; het daagt je uit om als luisteraar nog beter te luisteren dan je het hele album al hebt gedaan en klinkt als improviseren op het hoogste professionele niveau.

Meer uitschieters zijn er niet echt. Hoeveel je ook van de gitaar houdt en hoe heerlijk Van Vugt zijn negen levenslijnen ook bespeelt, na 43 minuten en 37 seconden is het mooi geweest.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:Marc van Vugt Label:Eigen Beheer
Cover De Toegift - De Toegift

De Toegift - De ToegiftEind januari van dit jaar werd de Zeeuws/Brabantse band De Toegift door...

Cover Beabadoobee - Beatopia

Beabadoobee - Beatopia Welkom in de wereld van Beatrice Kristi Laus alias Beabadoobee . Op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT