RECENSIE: Pale Blue Eyes - This House

PBE
2023-12-23 Pale Blue Eyes is een Brits trio dat bestaat uit Matt Board (zang, gitaar), zijn vrouw Lucy Board (drums, synths, productie) en Aubrey Simpson (bas). De band debuteerde vorig jaar met het album Souvenirs, dat vooral handelde over de dood van Matts vader. Opvolger This House gaat over de dood van zijn moeder, die de laatste jaren door Matt en Lucy verzorgd werd. Zelf woonden ze in de studio die ze in de achtertuin hadden gebouwd, waar Souvenirs en This House werden opgenomen. Op de albumhoes van This House zien we Matts ouders, staande voor hun huis. Na de dood van Matts ouders verhuisden Matt en Lucy naar Sheffield, waar Lucy oorspronkelijk vandaan komt.

De thematiek op This House is dus redelijk zwaar, maar de muziek is eerder melancholisch dan somber. Ook de muziek ademt deze melancholie. Pale Blue Eyes, vernoemd naar een song van The Velvet Underground, haalt haar invloeden uit verschillende genres, zo doet de zang vaak nogal aan OMD denken, terwijl de stuwende ritmes eerder uit de krautrock komen. De gitaren hebben dan weer een shoegaze-achtige sound. Het geheel doet hiermee nogal eens aan Nation Of Language denken, maar dan in een wat meer experimentele, maar tegelijkertijd dromerige en melancholische variant.

Het knappe is dat This House over het gehele album een duidelijke eigen sound heeft, maar dat er ook genoeg variatie is om de boel interessant te houden. Dit komt ook doordat de songs gewoon goed zijn. Luister bijvoorbeeld naar ‘Shimmering’ of naar ‘Spaces’. Heerlijke songs met een melancholische sound over een strak motorik-ritme en voorzien van de mooie, redelijk hoge, zang van Matt Board. Heel erg meezingbaar zijn de nummers misschien niet, maar ze nestelen zich desondanks toch vrij makkelijk in je hoofd.

In ’Sister’ zijn de shoegaze-gitaren prominent aanwezig en de stuwende drums verdwijnen hier wat meer naar de achtergrond. Dit laatste geldt ook voor het wat rustigere ‘ Million Times Over’ waarvan het intro ook wel iets van U2 wegheeft. De ruim zeven minuten durende afsluiter ‘Underwater’ is een slepende song met opnieuw een hoofdrol voor de gitaren. Het is een prachtige afsluiter van een prima album.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Pale Blue Eyes Label:Full Time Hobby
Muller

Augustus Muller - Cellulosed BodiesDe 32-jarige August Muller , lid van het electroduo Boy Harsher die sinds...

Cover Penguin Café - Rain Before Seven...

Penguin Café - Rain Before Seven... Wanneer je het laatste album van Penguin Café beluisterd, realiseer je je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT