RECENSIE: Chaka Khan - Funk This

Chaka Khan - Funk This
2007-10-24 Chaka Khan, is dat niet typisch zo’n zangeres die het circuit afstruint met haar oude hits uit de jaren ’70? Je weet wel, op 70’s feesten en op festivals als Night of the proms? Iedereen die bovengenoemd beeld heeft van Chaka Khan wordt direct de mond gesnoerd met haar nieuwste album, toepasselijk getiteld Funk this.

Funk this is het eerste volwaardige album van Chaka Khan sinds Come 2 my house uit 1998, en wat voor een! Direct bij de ijzersterke opener ‘Back in the day’ weet je dat het de diva menens is. Chaka weet haar stem weer in die bochten te wringen waar anderen alleen maar van durven dromen. Bovendien zingt ze hier met zóveel soul en passie dat het je bijna begint te duizelen. Als even verderop ook nog het prachtige ‘One for all time’ en het werkelijk je speakers uit spetterende ‘Disrespectful’ (met Mary J. Blige) klinken weet je het zeker: Chaka is helemaal terug.

Voor dit eerste album in bijna tien jaar ging Chaka te rade bij het befaamde producersduo Jimmy Jam & Terry Lewis. Kennelijk heeft dit duo, dat eerder wereldwijd successen boekte met o.a. Janet Jackson (met name in de jaren ’80), Mary J. Blige en Jessica Simpson, het beste uit de zangeres naar boven gehaald. Eigen composities als het eerder genoemde ‘One for all time’en ‘Will you love me?’ zijn namelijk van zo’n duizelingwekkend hoog niveau dat je de zangeres de bijna tien jaar stilte gelijk vergeeft. En dan hebben we het nog niet eens over de puike bewerkingen van songs van Prince, Jimi Hendrix, Joni Mitchell en Michael McDonald. Deze songs trekt ze niet alleen helemaal naar zich toe. Nee, Chaka herbeleeft ze, herdefinieert ze, en zet de originelen op momenten in de schaduw van haar eigen versie. Op die momenten is er slechts één ding dat in je opkomt: respect!

Als er dit jaar één funk/soul album is waar je je geld aan uit wilt geven, dan kun je Funk this van Chaka Khan met stip aan je lijstje van potentiële kandidaten toevoegen.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Chaka Khan Label:Sony Music
Bruce Springsteen - Magic

Bruce Springsteen - MagicWe kennen Bruce Springsteen ondertussen in verschillende gedaantes,...

Apocalyptica – Worlds Collide

Apocalyptica - Worlds Collide In 1996 behaalde Apocalyptica in Europa een bescheiden succes met hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT