RECENSIE: Dark Fortress - Eidolon

Dark Fortress – Eidolon
2008-01-22 Op momenten dat ik zin heb om een blackmetal cd te draaien wil ik dat nare ombestemde gevoel oproepen wat je ook bekruipt bij het kijken naar een film zoals The Blairwitch Project. Je weet dat er iets is, maar je weet niet wat. Het is lang geleden dat een blackmetal plaat dat gevoel bij mij kon oproepen, maar met de nieuwste cd van Dark Fortress is dat aardig gelukt.

Dark Fortress komt uit Duitsland, is opgericht in 1994 en heeft voor dit nieuwe album Eidolon al vier studioalbums uitgebracht. De band heeft zojuist een zangerswissel overleefd. Oudgediende Azathoth heeft de band verlaten ten faveure van Morean. Met het eerdere werk ben ik niet bekend maar afgaande op deze cd is men sterk beïnvloed door de Noorse blackmetal zoals die in de jaren negentig door bands als Immortal, Satyricon en Emperor gemaakt werd.

Critici doen de band af als Dimmu Borgir kloon omdat ze toetsen gebruiken maar dat is niet eerlijk, omdat beide bands zo ongeveer gelijktijdig zijn opgericht. Ook kun je zeggen dat de muziek veel duisterder klinkt dan die van de populaire Noren. De toetsen zijn niet dominant aanwezig en roepen precies dat naargeestige gevoel op dat deze muziek nodig heeft. Luister maar eens naar die heerlijk nare toetsenklanken in ‘Edge of night’ en ‘Catacrusis’. Eigenlijk is de muziek een prima mix van eerder genoemde bands. Zeg maar het volle geluid van Emperor met de gitaarbeheersing zoals we van Immortal gewend zijn. In het met mooie gitaarpassages gezegende ‘Baphomet’ gromt Tom van Celtic frost nog wat mee. Het indringende ‘Analepsy’ en de afsluiter ‘Antiversum’ roepen door het gitaargeluid veel herinneringen op aan de band rond Abbath. Veelal is de muziek midtempo met zo nu een dan een pittige versnelling zoals in ‘The Unflesh’ en ’No longer human’. Het drumwerk van Seraph is heftig en strak en zorgt ervoor dat de redelijk drukke en volle muziek fier overeind blijft. De grom van zanger Morean heeft soms wel wat weg van Abbath en bezorgt me zo nu en dan koude rillingen.

Eigenlijk is er over elk nummer wel wat positiefs te vertellen en ze blijven na een paar draaibeurten al in je brein hangen. Elke blackmetal aanhanger dient dan ook direct dit schijfje blind aan te schaffen. Dark Fortress heeft alles in zich om uit te groeien tot een populaire band. Dit is een topplaat, laat dat duidelijk zijn. Ik zet hem nog maar eens aan.
Recensent:Jan Didden Artiest:Dark Fortress Label:Century Media
Ayreon - 01011001

Ayreon - 01011001De naam Ayreon is in binnen- en buitenland een begrip geworden in de...

Warbringer – War Without End

Warbringer - War Without End Ondanks het feit dat de heren van Warbringer uit het zonnige L.A. afkomstig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT