RECENSIE: The Spades - Above the Law & Below the Belt

The Spades - Above the law & below the belt
2008-04-20 Het vuige, tevens Einhovense, broertje van Peter Pan Speedrock klinkt op cd’s toch altijd net wat minder gemeen dan live. Zanger Denvis Wankalot die zich over het podium heen flikkert, daarbij de microfoon meenemend, gitaristen die op de monitoren staan en een drummer die zijn drumstel mishandeld zijn niet te vatten in een nieuwe plaat. Ook voor de nieuwste Spades geldt dit.

Kijk, de titels van de nummers, 'Everybody is on drugs', 'Mean Motherfucker' enzovoort liegen er natuurlijk niet om. Ook hoor je best een verrijking en uitkristallisatie van de eerdere muziek ten opzichte van de voorgaande platen, met andere woorden, rocken The Spades nu net wat harder, maar blijft het een cd. Zweet kun je niet horen.

Maar toch over de plaat: The Spades lijken een ietwat andere weg ingeslagen zijn na het rumoerige rock & roll-bestaan van een aantal jaar geleden. Het verschijnen van Denvis in de Nationale Wetenschapsquiz was een voorbode van het net wat meer volwassen worden van de bandleden. Denvis heeft inmiddels een zoontje, Lou, van 1 jaar, zit lekker in zijn vel en geeft in sommige interviews toe dat het rock & rollbestaan ook zijn keerzijde heeft.

Ondanks de vaderlijke trekjes van Denvis is Above the law & below the belt een zeer boeiend album geworden door de uiteenlopende nummers en nieuwe invloeden: Van het enorm oldskool-punk titelnummer met stevige breaks tot ‘Get outta line’, mijn persoonlijke favoriet die naar mijn mening zo had kunnen verschijnen op een Herman Brood album uit de hoogtijdagen. De associatie met Brood komt voornamelijk door de achtergrondzangeressen en blazers. Blazers die op veel van de nummers op Above the law & below the belt terugkomen. Ook horen we een hele andere kant van Denvis aan het korte akoestische begin van Memphis star en net wat swingerende nummers als ‘Mean Motherfucker’. Dan zijn er ook nog nummers met een enorme drive zoals bijvoorbeeld het slepende ‘I Said No’ met wawahoe-achtergrondzangeresjes. Rijk en veelzijdig.

The Spades hebben hier dus een prestatie van formaat neergezet, ook al is het een cd en moet je deze band live zien. Weg uit het kielzog van Peter Pan Speedrock weet The Spades zich heel goed op zichzelf te handhaven. Above the Law & Below the belt mag wat mij betreft dan ook een opmars van The Spades aankondigen.
Recensent:Erik Oudman Artiest:The Spades Label:Bertus
The Dresden Dolls – No, Virginia

The Dresden Dolls - No, Virginia Yes, Virginia uit 2006 betekende een behoorlijke doorbraak voor het duo...

MGMT – Oracular Spectacular

MGMT - Oracular Spectacular Na een paar jaar waarin het leek alsof alleen Groot-Brittanië leuke nieuwe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT