RECENSIE: MGMT - Oracular Spectacular

MGMT – Oracular Spectacular
2008-04-21 Na een paar jaar waarin het leek alsof alleen Groot-Brittanië leuke nieuwe bandjes kon voortbrengen, staat er nu een nieuwe lichting Amerikaanse bands klaar om door te breken. Deze bands zijn afkomstig uit de zeer multiculturele New Yorkse wijk Brooklyn, waar zich de afgelopen jaren in relatieve stilte een geheel eigen scene heeft ontwikkeld. Uit deze scene komt nu een aantal bands boven drijven. Zo zag afgelopen najaar het debuutalbum van Yeasayer het licht en kortgeleden verscheen ook de eerste plaat van Vampire Weekend. Nu is het de beurt aan MGMT en als we de (Engelse) muziekbladen mogen geloven zullen er in de nabije toekomst nog veel meer leuke bands uit Brooklyn op ons af komen.

De Brooklyn bands zijn onderling zeer verschillend, maar ze hebben ook wel een paar gemeenschappelijke kenmerken. Zo zijn ze over het algemeen studentikoos en politiek geëngageerd. Ook putten ze inspiratie uit dezelfde bronnen: R&B, psychedelische rock, Afrikaanse en Indiase pop en 80’s soft rock. De uitwerking van deze inspiratiebronnen verschilt echter nogal. Zo gaat Vampire Weekend vooral voor de etnische ritmes terwijl Yeasayer meer de psychedelische kant op gaat.

Ook de twee heren van MGMT gaan op hun debuutplaat Oracular Spectacular voor het psychedelische geluid, of zoals ze het zelf zeggen: “MGMT invites you to open your mind to the multi-dimensional vibrating Technicolor sounds of Oracular Spectacular”. Het album is een mengelmoes van stijlen en de songs gaan allerlei kanten op. Zo doet ‘Electric Feel’ mede door de kopstem van zanger Andrew VanWyngarden sterk denken aan Beck ten tijde van Midnite Vultures, maar ook aan de Scissor Sisters. ‘Kids’ combineert een lekkere dancebeat met een psychedelisch orgeltje en in ‘4th Dimensional Transition’ komen veel invloeden van niet-Westerse muziek naar voren. Het beste nummer van de plaat, ‘Weekend Wars’, doet dan weer sterk aan David Bowie denken, evenals ‘Pieces Of What’. Ondanks deze uiteenlopende invloeden en stijlen is Oracular Spectacular toch zeer samenhangend.

Het debuut van VanWyngarden en zijn partner in crime Ben Goldwasser is een nogal bombastisch en experimenteel album, maar toch blijft het wel steeds pop en ook wordt er niet onnodig moeilijk gedaan. Oracular Spectacular is al met al een sterk album met een aantal geweldige songs weinig zwakke momenten.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:MGMT Label:Sony Music
The Spades - Above the law & below the belt

The Spades - Above the Law & Below the BeltHet vuige, tevens Einhovense, broertje van Peter Pan Speedrock klinkt op cd’s...

The Undeclinables s/t

Undeclinable Ambuscade - The Undeclinables Al in 1992 werd de basis gelegd voor de The Undeclinables . In dat jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT