RECENSIE: Mary Gauthier - Genesis (The Early Years)

Mary Gauthier - Genesis (The Early Years)
2008-07-16 Het compilatiealbum Genesis (The Early Years) van americana/folkzangeres Mary Gauthier is vernoemd naar het eerste boek van het Oude Testament en echt verwonderlijk is dat niet. Op het album zijn de beste nummers van Gauthiers eerste drie albums samengebracht en samen vormen ze de perfecte inleiding tot het vroege werk van deze fascinerende vrouw.

Pas op 35-jarige leeftijd schreef Mary Gauthier haar eerste song. Debuutalbum Dixie Kitchen, vernoemd naar het restaurant dat ze destijds runde, werd alleen in kleine kring opgepikt. Het tweede album Drag Queens in Limousines was succesvoller en zorgde ervoor dat Gauthier werd uitgenodigd op gerenommeerde folkfestivals zoals het Newport Folk Festival. Na Filth And Fire uit 2002 kreeg de zangeres een contract aangeboden bij Lost Highway, onderdeel van Universal Records. Onder de vlag van Universal bracht Gauthier tot nu toe twee platen uit, waarvan de laatste in 2007.

Vijftien van Gauthiers mooiste liedjes zijn verzameld op Genesis (The Early Years): drie van het eerste album, zes van het tweede, vijf van het derde en één niet eerder uitgebrachte live-registratie. Het resultaat is een adembenemende luistertrip door het wonderbaarlijke landschap van Gauthiers liedjes. De muzikale begeleiding is overal tot een minimum beperkt, zodat de zangeres volledig de ruimte heeft om haar verhaal te vertellen. Ze observeert en beschrijft, maar leest ons nergens de les. Van de luisteraar wordt verwacht dat hij zelf de moraal uit Gauthiers grotendeels autobiografische vertellingen haalt.

Gauthiers stem is fenomenaal en het zware accent alles behalve storend. Haar zang komt soms dicht in de buurt van het gesproken woord, om het volgende moment weer prachtig de hoogte in te schieten. Soms wordt ze ondersteund door een tweede stem, maar dat is eerder uitzondering dan regel. De begeleiding bestaat voornamelijk uit snaarinstrumenten, af en toe bijgestaan door slagwerk. Meer hebben de liedjes eerlijk gezegd ook niet nodig, overvloedige arrangementen zouden de ingetogen sfeer waarschijnlijk niet ten goede komen.

Mary Gauthier zet met haar liedjes een lange traditie van American songwriting voort. Ze beschikt over een zeer uitgebreid hoeveelheid klankkleuren en onderwerpen en wordt vaak (volkomen terecht) vergeleken met Lucinda Williams. Wie nog niet met Mary Gauthier bekend is doet er goed aan dit compilatiealbum is huis te halen. Neem plaats in je luie stoel, sluit je ogen en verdwijn in een andere wereld.
Recensent:Tom Springveld Artiest:Mary Gauthier Label:Proper American Records
The Legacy – Beyond Hurt Beyond Hell

The Legacy - Beyond Hurt Beyond HellVoor een recensent is het altijd lastig op welke punten je de net beluisterde...

The Futureheads – This is not the world

The Futureheads - This is not the World Hier is hij dan, het nieuwe album van The Futureheads . Een band van grote...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT