RECENSIE: UB40 - TwentyFourSeven

UB40 – TwentyFourSeven
2008-07-14 Het gaat de laatste tijd niet zo goed met UB40. De band wordt geplaagd door het vertrek van leadzanger Ali Cambell. Vanaf het begin was hij één van de frontmannen van deze Britse reggae formatie. Maar goed, het leven gaat door een de er zijn nog meer Cambells in de band die kunnen zingen. Dit jaar bestaat de groep dertig jaar. Talloze albums, aantal dvd’s, waaronder eentje die in Nederland is opgenomen, en twee nummer één hits heeft de band in Nederland al op haar naam staan. Nu is het nieuwe album uit. TwentyFourSeven moet het zoveelste succes van UB40 in ons land worden.

Dat de band een hechte band met Nederland heeft is voor velen geen geheim meer. Jaarlijks geven ze steevast een aantal concerten in ons land die altijd uitverkocht zijn. Hier komen niet alleen ouderen op af. Steeds vaker is de zaal gevuld met jong publiek. UB40 is nog steeds mateloos populair. Weinig bands met een aanhang die zo trouw is.

Opvallend genoeg zijn de grootste hits van UB40 covers. Ook op TwentyFourSeven staan er weer een aantal. De bekendste zijn ‘I’ll Be Back’ van The Beatles en ‘I Shot The Sherrif’ van Bob Marley. Het is even wennen om The Beatles in reggae uitvoering te horen maar het is zeker niet onverdienstelijk gedaan. Uiteraard is er ook genoeg ruimte voor eigen nummers. Openingsnummer ‘End Of War’ is een verwijzing naar een speech van J.F. Kennedy uit 1961. Dit nummers is dus duidelijk weer een voorbeeld van de maatschappij kritische teksten die UB40 vaak heeft. Ook dit is in dertig jaar nog niet veranderd.

Hoewel UB40 in Maxi Priest (bekend van onder meer een duet met Shaggy) voorlopig een vervanger heeft gevonden voor Ali Campbell zal het moeilijk worden om hem te doen vergeten. Zijn herkenbare stemgeluid is toch wel een gemis voor de nummers. Maar misschien is het een kwestie van wennen en weten we over een aantal albums niet meer beter.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:UB40 Label:Edel
Ron Sexsmith - Exit strategy of the soul

Ron Sexsmith - Exit Strategy of the Soul Ron Sexsmith is ontegenzeggelijk een van de meest begaafde songschrijvers...

Simian Mobile Disco – Sample And Hold (Attack Decay Sustain Release Remixed)

Simian Mobile Disco - Sample and Hold (Attack Decay Sustain Release Remixed) De Engelse band Simian is in ons land vooral bekend door de remix die Justice...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT