RECENSIE: Dr. Dog - Fate

Dr. Dog – Fate
2008-09-07 Dr. Dog is zo’n band die vooral bij veel collega artiesten heel geliefd is, waarschijnlijk vanwege hun oorspronkelijkheid en vakmanschap, maar die bij het grote publiek nog maar op weinig bekendheid kan rekenen. Zo speelde ze al in voorprogramma's van gewaardeerde bands als The Raconteurs, My Morning Jacket en The Magic Numbers. Hun vorige album, We All Belong deed het vooral in Amerika heel aardig, maar in Europa is de bekendheid van Dr. Dog nog niet heel groot, dit terwijl ook op Fate de songs weer zeer toegankelijk en ook zeker radiovriendelijk zijn. Ze zullen zeker voor Europa wel niet hip genoeg zijn, want dat is een ding wat Dr. Dog zeker niet is, hip. Maar de muziekliefhebber die nog wel eens terugverlangt naar de onnavolgbare koortjes van The Beach Boys of de perfecte popsongs van The Beatles hebben aan Dr. Dog een fijne metgezel.

The Beach Boys en The Beatles dus en dat zijn zeker niet de minste referenties. Maar het moet gezegd, wat Dr. Dog laat horen is wel allemaal van een aanzienlijk minder niveau en dan nog steeds kan Fate een goed album zijn. Want dat is het zonder twijfel. Het probleem bij het opvoeren van dergelijke referenties is dat een nieuw album slechts zelden kan tippen aan het werk van beide bands. ‘From’ is zo’n nummer dat sterk doet denken aan de fab four. ‘The Old Days’ is dan weer zeker qua zang een typisch Beach Boys nummer. ‘The Ark’ klinkt moderner en laat horen dat Dr. Dog van verschillende markten thuis is. Een soort van ambachtelijkheid is de rode draad door Fate en waarborgt ook het hele album lang de kwaliteit. Elk nummer wordt zorgvuldig opgebouwd en het instrumentgebruik is tamelijk divers, regelmatig komt er een orgel langs, dat soms nog eens extra een sixtiessound meegeeft aan een nummer.

Dr. Dog doet soms ook denken aan The Zutons, nummers als ‘The Beach en ‘My Friend’ bijvoorbeeld. Het zijn ook juist deze momenten dat het wat steviger en vooral minder braaf klinkt, daardoor wordt Fate gevarieerd en is niet de hele tijd de jaren zestig waar aan teruggedacht wordt. Hoe dan ook, maakt Dr. Dog een tijdloos popalbum, dat zowel refereert aan oude vervlogen tijden, maar net zo goed ook hedendaagse invloeden kent.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Dr. Dog Label:Park the Van
Madison Violet - Caravan

Madison Violet - Caravan Caravan is het tweede album van het duo Madison Violet uit Toronto,...

James Jackson Toth - Waiting In Vain

James Jackson Toth - Waiting in Vain Donkere, ingetogen en onnavolgbare psychedelische folkmuziek maken. Dat is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT