RECENSIE: zZz - Running with the Beast

zZz – Running With The Beast
2008-10-29 Ruim acht jaar geleden besloten twee Amsterdammers een band op te richten. Met als enige instrumenten een orgel en drumstel maken de heren dromerige, meeslepende orgelrock. Nummers van de band verschenen in een spel van Nintendo, de film Phileine zegt Sorry en een Japanse mayonaisecommercial. Het debuut album The Sound Of zZz won de prijs voor album van het jaar in de Russische Rolling Stone en kreeg wereldwijd lovende kritieken. Afgelopen zomer kwam Epitaph de band vergezellen, waardoor zZz ook in het buitenland steeds bekender wordt.

Het nieuwe album van zZz heet Running With The Beast en komt uit op zeven november. Met ‘Lover’ knalt de plaat gelijk uit je speakers. De ruimtelijke effecten en het snelle ritme geeft je het gevoel dat de band voor je neus op staat te treden. ‘Grip’ was een regelrechte Youtubehit en was al te horen in een Fiatcommercial. Dit nummer doet denken aan The Doors en heeft een typisch treinritme (kedekedeng). De trein ontspoort volledig met ‘Sign Of Love’. Een chaotisch ritme ondersteund door de schreeuwerige vocals van zanger Björn Ottenheim maken dit tot het vreemdste nummer op de plaat.

De titeltrack van het album, ‘Running With The Beast’, kent een stevig ritme met pompende drumpartijen. Halverwege zakt het nummer qua snelheid een stuk in, om je weg te laten dromen op een dromerig outro van drie minuten. Een heuse jaren tachtig hit horen we met ‘Angel’. Dit nummer had 25 jaar geleden de hitlijsten kunnen bestormen, helaas slaat het heden ten dage de plank mis.

Na alle up-tempo tracks, hier en daar wat chaos en af en toe en moment ter bezinning, sluit Running With The Beast met ‘Islands’ rustig af. zZz heeft met dit album goed werk afgeleverd. Ook al is dit soort muziek al honderd keer eerder gemaakt, er zijn maar weinig bandjes van tegenwoordig die het met deze kwaliteit nabootsen. Voor wie zZz live wil zien: op acht december aanstaande staat de band op Bazar Curieux te Rotterdam, waarna de rest van het land met een hoop clubshows zal volgen!
Recensent:Kees de Jong Artiest:zZz Label:Excelsior Recordings
Kohfie Konnect – Hetiszover

Kohfie Konnect - HetiszoverHet is alweer vier jaar geleden dat ‘Tsaar’ Tenshun en ‘Keizer Punchline’...

Keane – Perfect Symmetry

Keane - Perfect Symmetry Het verhaal van Keane is inmiddels bekend. Het drank en druggebruik, en het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT