RECENSIE: Soon - As of Yet

Soon - As of Yet
2008-11-22 Soon, een Antwerpense/Leuvense band die ontstond in de jaren ’90 van de vorige eeuw, heeft in België een groeiende aanhang opgedaan met hun gitaarrock, in het bijzonder dankzij het album Please Accelerate dat daar hoge ogen gooide.

Frappant is dat ook dit album, As of Yet weer verschenen is bij het emocore georiënteerde Funtime Records, terwijl de band toch wel aan de ultieme buitenkant van punk zit en bij vlagen meer wegheeft van rockdinosauriërs uit de jaren ’70 van de vorige eeuw dan de snelle punk waar Funtime toch meer om bekend staat. Al was dit natuurlijk bij het vorige album al wel een beetje het geval, As of Yet wijkt nog veel sterker af van de jonge jongensmuziek met snelle gitaren, een skateboard en maffe kledij.

Het enige emo dat Soon nog heeft zijn de vocalen, die hoe je het ook wendt of keert, bij vlagen net naast de melodie zitten. Please Accelerate kenmerkte zich nog door veel wisselende tempo’s, As of Yet blijft gerust voor lange periodes in hetzelfde ritme, bezwerende vocalen en af en toe een uitspatting van zanger Enzo Cloetens (die op dit album de Engelse taal beter beheerst dan sommige voorgaande albums). Ook de lengte van de nummers en de atmosfeer die gecreëerd worden krijgen steeds meer van post-rock, in tegenstelling tot de emo waar ooit begonnen werd. Zwevende, langzaam opbouwende nummers als ‘Stranger Than Paradise’ blazen je om je oren met een opbouwend, steeds groter wordend geluid.

Al bij de eerste keer beluisteren valt één nummer in het bijzonder op: ‘Asleep on the Battlefield’. Voornamelijk het refrein. Het rustige vers, dat zich niet onderscheidt van een willekeurig poprocknummer gaat langzaam over in een U2-achtige, door hoge gitaarloopjes ingeleide climax die oprijst in de overgang naar het nieuwe vers. Naarmate het nummer vordert ontpopt het zich steeds meer als de hit van ‘As of Yet’. Vooral hier is een duidelijke groei naar een andere richting te ontdekken. Bijna jammer is dan ook de overgang naar het wat hortend en stotende ‘Reverse Cinderella’. Op zich een prima nummer, maar wat stroever dan de rest van het vliegende album. Want vliegend is het. ‘As of Yet’ is groots van opzet en heeft wat weg van een tocht door de lucht.

Onze Belgische broeders mogen dan geen emo(core) meer zijn, wel hebben we met As of Yet een belangrijke stap in de Belgische indierock te pakken. Groter van opzet, minder puberaal, volwassener en op weg om de Belgische top te bereiken. Puik werk.


Eerdere recensies van Soon:
- 08-12-2005: Under the Wire;
- 03-06-2003: Please Accelerate.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Soon Label:Funtime Records
Sixtoys – Sins And Sounds

Sixtoys - Sins and Sounds Sixtoys is een viertal uit België dat onderdak heeft bij het sympathieke...

The Script- The Script

The Script - The Script Het Ierse The Script lijkt hard op weg om ‘the next big thing’ te worden....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT