RECENSIE: First Aid Kit - Drunken Trees

First Aid Kit – Drunken Trees
2009-02-18 First Aid Kit stond al op de afgelopen Eurosonic en dan moeten de oren eigenlijk al bijna automatisch gespitst gaan. First Aid Kit is Klara Söderberg en haar zusje Johanna, 15 en 17 jaar oud pas. Hun eerste EP heet Drunken Trees met hierop een zevental zeer fijne folky liedjes, die melancholisch, dromerig en buitengewoon smaakvol zijn. Het duo past prima binnen de folkrevival van de laatste jaren en zijn meer authentiek dan menig Scandinavisch genregenoot. De zeggingskracht en volwassenheid van zowel teksten als muziek is daarbij wonderbaarlijk voor een duo van 15 en 17 jaar.

Het lijkt soms veel op Alele Diane. Dezelfde eenvoud en naïviteit. ‘Jagadamba, You Might’ is daar een mooi voorbeeld van. Dat het duo dat achter First Aid Kit schuilgaat, uit Zweden afkomstig is, is niet eens opvallend. Drunken Trees heeft de onschuldigheid en het dromerige waar zoveel Scandinavische bands en vooral ook zangeressen patent op lijken te hebben. Toch onderscheidt Drunken Trees zich door meer geworteld te zitten in de Amerikaanse muziektraditie dan voor de hand liggende referenties als Lykke Li of Ane Brun.

‘You’re Not Coming Home Tonight’ heeft een prima melodie, waarbij de stemmen van de twee zusjes prima samenkomen en waar het eigenlijk alleen de akoestische gitaar is die het geluid bepaald. Het zijn stuk voor stuk hele kleine liedjes, bijna miniaturen, waarbij de zang altijd centraal staat. ‘Tangerine’ kent een wat rijker geschakeerd muzikaal palet, met bas, drums, gitaar, een orgel en een soort glockenspiel. Alles wel bijzonder ingetogen en afgemeten, er is geen noot te veel te horen.

‘Our Own Pretty Ways’ is dan voor First Aid Kit begrippen een redelijk uptempo countrydeuntje dat ook prima te verteren blijkt. ‘Perviglio’ is dan weer heel ingetogen en vormt één van de hoogtepunten op het album. Een gedragen song, waarbij de zang van de zusjes tot grootste hoogte stijgt en een akoestische gitaar en orgel de rest van het werk doet. Afsluiter ‘Cross Oceans’ is dan tot slot uptempo en de meest ‘volle’ song van het album. Een repeterende drums en een pompende bas , met daarbij alweer het kenmerkende orgel.

Op Drunken Trees verkennen de zusjes Söderberg verschillende stijlen, van traditonele folk en country tot meer alternatieve freefolk. En het is allemaal buitengewoon geslaagd, als dit de voorbode is van wat we de komende jaren mogen verwachten van deze twee Zweedse, dan wordt het nog smullen geblazen. Drunken Trees is niets minder dan een puike debuutplaat geworden.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:First Aid Kit Label:Wichita Recordings LTD / V2
Ruthie Foster - The Truth According to...

Ruthie Foster - The Truth According to Ruthie FosterEind januari 2009 is het vierde album The Truth According To Ruthie Foster...

My City Burning – White Lies/Black Eyes

My City Burning - White Lies / Black Eyes My City Burning is een Nederlandse band die nog maar kort bestaat en al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT