RECENSIE: First Aid Kit - The Big Black and the Blue

First Aid Kit - The Big Black and the Blue
2010-01-13 Vergeet de profielenpagina MySpace! De nieuwe manier om door te breken is namelijk via YouTube! Onze eigen Esmée Denters deed het, en ook in Zweden kregen twee zusjes het voor elkaar om via deze weg wereldwijd bekend te worden. Johanna en Klara Söderberg, geboren in 1990 en 1993, deden een cover van Fleet Foxes 'Tiger Mountain Peasant song', plaatsten die op YouTube en het werd massaal opgepakt. Plots moesten ze overal komen opdraven, nog zonder dat er eigen nummers waren geschreven. Met een hoop covers en wat probeersels deden ze headlineshows in heel Europa, maar stonden ook grotere acts als Port O’Brien, Slow Club en Blue Roses bij.

Met de naam First Aid Kit maakt het duo heerlijk breekbare muziek. En wanneer er een nieuw nummer was gemaakt, dan volgde er gelijk opnieuw een YouTube-hit. Nu het album The Big Black and the Blue dan eindelijk daar is, was het voor de critici vooral erg afwachten. Dat ze zich staande weten te houden op het podium wisten we reeds, maar hoe zouden ze het doen in de studio? Hoeveel invloed zou een producer hebben op de jonge zusjes? Gelukkig valt de schade aan de elf nummers mee, het heeft sommige nummers zelfs veel goeds gedaan.

Verwacht bij het album geen bombastische folkmuziek; de gehele plaat is opgenomen in een erg intieme singer-songwritersetting. Doordat we eindelijk een studioversie van de nummers krijgen voorgeschoteld, is er veel opvallends te horen in de kleine veertig minuten. Niet alleen de meerstemmigheid komt veel beter uit de verf, maar er zijn ook kleine details toegevoegd. Wellicht dat de meerdere lagen betekenen dat ze op het podium versterking krijgen van een derde persoon? Maar een betere oplossing is om het iets intiemer te houden op het podium, dan maar zonder de extra tutteltjes.

Zelf omschrijven ze hun muziek als “what Gary Numan would sound like if he made folk music.” Een opmerking die ik niet echt kan plaatsen. Wellicht dat ze doelen op het dromerige en de manier waarop sommige Numan-nummers erg koud kunnen voelen. Het schijfje The Big Black and the Blue heeft beter uitgepakt dan verwacht en ook zijn de nieuwe nummers erg goed. Nu maar hopen dat de debuterende zusjes zich lang staande weten te houden...


Eerdere recensies van First Aid Kit:
- 18-02-2009: Drunken Trees.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:First Aid Kit Label:V2 Records
Monstertux – The Alison Album

Monstertux - The Alison Album Monstertux wordt in 2002 in Leeuwarden opgericht. Vier jaar later brengt...

Torre Florim & Roos Rebergen - De Speeldoos

Torre Florim & Roos Rebergen - De Speeldoos De Speeldoos heet de EP van De Staat-frontman Torre Florim in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT