RECENSIE: Frankie & The Heartstrings - Hunger

Frankie & The Heartstrings - Hunger
2011-03-03 Frankie & The Heartstrings hebben geen moeite om hun debuutalbum Hunger te omschrijven. Volgens de band uit Sunderland (in Groot-Brittannië) is het een plaat waar alleen maar hits opstaan. Ver van de waarheid zit die uitspraak niet. De groep had nog geen album uit of Paradiso zag al genoeg hitpotentie in Frankie om hem en zijn Heartstrings te boeken. Ook OOR legde de band onlangs vast voor een show ter ere van het 40-jarige bestaan van het muziekblad, waar andere 'bands van de toekomst' zoals The Naked and Famous en Morning Parade ook optreden.

Met debuutalbum Hunger laat de band weten geen misboeking te zijn. Het album staat inderdaad vol met hits. De band maakt vrolijke gitaarpop, waarin zo nu en dan een onconventionele keuze langskomt die het geheel twee traptreden hoger tilt dan het werk van soortgelijke Britse bands. Een goed voorbeeld van zo'n keuze zit in albumopener 'Photograph'. Het nummer begint met dromerige samenzang en springt pas na dertig seconden over in een aanstekelijke gitaarriff. Ook de tweede track 'Ungrateful' biedt een soortgelijke verrassing met een smerige, korte gitaarsolo middenin een verder gepolijst geheel.

Ster van Frankie & The Heartstrings is zanger Frankie Francis. Hij heeft een stem die soms vrouwelijke hoogtes bereikt en nooit verveelt. Het onverwachte 'Fragile' dat na vier up-tempo tracks ineens langskomt, wordt het meest gesierd door Frankie's gevoelige vocalen. En zelfs de momenten waar Hunger wat minder bijzonder klinkt, zoals op het vliegensvlugge 'Possibilities', is het de zang die het meest bijblijft. Naast een geweldige zanger is Francis ook een geboren aandachttrekker. Zo liet hij met genoeg pers in de buurt het hoofd van Edwyn Collins (de door hersenbloedingen beschadigde zanger van de legendarische Britse band Orange Juice en tevens producer van Hunger) op zijn lijf tatoeëren.

Maar denk niet dat Francis' sterrengedrag noodzakelijk is. Met Hunger leveren Frankie en zijn Heartstrings een album af waarmee de band grote hoogtes gaat bereiken. Het is, zoals voorspeld, een plaat vol vrolijke hits en zelfs de nummers die minder hitpotentie bevatten, zijn het beluisteren waard dankzij geweldige zang en een sterk staaltje songwriting. Dit alles maakt Hunger tot een niet te missen album dit jaar. Verwacht Frankie & The Heartstrings dan ook in veel festival-tenten tegen te komen deze zomer.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Frankie & The Heartstrings Label:Wichita Recordings LTD / V2
Red Snapper – Key

Red Snapper - KeyNa een break van ruim zes jaar is Red Snapper terug met opnieuw een...

The Dears- Degeneration Street

The Dears - Degeneration Street In 2003 brak de Canadese band The Dears door met het tweede album No...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT