RECENSIE: Elle Bandita - Queen of Fools

Elle Bandita – Queen of Fools
2009-03-17 “Mijn muziek is volwassener geworden, ik niet.” Zo omschrijft Elle Bandita haar eerste album Queen of Fools. Eerder bracht Elle Bandita al de EP Love Juice uit. In zes songs schopte deze zangeres uit de Randstad tegen alles aan wat haar dwars zat. Op Queen of Fools gaat het er iets rustiger (noem het volwassener) aan toe, maar is Elle Bandita nog steeds niet op haar mondje gevallen.

Volwassenheid is echter niet de enige grote verandering rondom het fenomeen Elle Bandita, want opereerde Elle Bandita voorheen nog solo, hebben we op Queen of Fools te maken met een voltallige band. En dit, komt het geluid ten goede. Was Love Juice nog een rommelige samenstelling van losse liedjes, is Queen of Fools veel meer één geheel.

De mix van trash, punk en elektro gaat meteen van start vanaf het openingsnummer ‘Poison She’, dat tevens ook de eerste single is afkomstig van dit album. Meteen wordt duidelijk dat Elle Bandita niet meer is wie het was. In dezelfde tempo raast de ex-The Riplets gitariste door met nummers als ‘Who’s Your Dog Now‘ (heerlijke riff) en ‘Barbies and Zombies’ (idem, heerlijke riff).

Tijdens ‘Ubersex’ komen we de Elle Bandita tegen zoals we deze kennen van het oudere nummer ‘The Game’, dat afkomstig is van de Love Juice EP. Met een feministische uithaal waar vooral de media het moet ontgelden. Elle is duidelijk niet gecharmeerd van media die schrijven om het afkraken. ”Write some more about my dyke act. Good thing you don’t know, you’re giving me a lot of extra shows”. Alleen Elle Bandita kan op deze manier omgaan met dit soort situaties. Heerlijk.

Tot zover is Elle Bandita nog vrij herkenbaar. De echte ‘cultuurschok’ komt pas om de hoek kijken bij de nummers ‘Darkroom The Very Core’ en ‘Your Hands’ waar zowaar muzikale intermezzo’s in te vinden zijn. Muzikale stukken die we eerder nog niet gehoord hebben bij Elle Bandita. Een leuke verandering, dat zeker!

Ooit in een donkergrijs verleden was Ryanne (Elle Bandita) nog een Bad Candy-meisje. De meiden popgroep van Golden Earring Berry Hay. Maar wie Elle daar nu nog mee durft te vergelijken verdient het om opgesloten te worden met haar in een kamer. Elle Bandita rules en bewijst dat dik en dun met Queen of Fools.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Elle Bandita Label:Pias
Bell X1 – Blue Lights On The Runway

Bell X1 - Blue Lights on the RunwayIn 1998 verlaat de Ierse singer/songwriter Damien Rice zijn band Juniper om...

Too Hip For The Room - Never Like This Before

Too Hip For The Room - Never Like This Before Too Hip For The Room is met tien muzikanten een uitgebreid en Nederlands...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT