RECENSIE: Various - Brand Neu!

Various Artists – Brand Neu!
2009-06-23 Neu! is één van de bekendste namen uit de krautrock, een zeer experimentele muziekstroming die eind jaren ’60 in West-Duitsland opkomt. De band wordt in 1971 opgericht door Klaus Dinger en Michael Rother, nadat deze twee uit Kraftwerk zijn gestapt. In 1972 verschijnt het debuutalbum Neu!, een jaar later gevolgd door Neu! 2. Na Neu! 75 uit 1975 is de koek op en gaat de band uit elkaar. Klaus Dinger gaat verder in de band La Düsseldorf en later in het meer projectmatige La! Neu?. Midden jaren ’90 komt Neu! weer even bij elkaar en brengt de band nog twee albums uit. Door de dood van Klaus Dinger in maart 2008 wordt het Neu!-boek definitief gesloten.

De muziek van Neu! heeft vele bands en muzikanten beïnvloed. Denk hierbij aan namen als Noel Gallagher, Bono, Radiohead, Daman Albarn en Primal Scream. Om de band te eren is er nu een verzamel-cd uitgebracht met daarop verschillende acts die door Neu! beïnvloed zijn. Het album, getiteld Brand Neu! bevat daarnaast ook een track van Dingers latere band La Düsseldorf en een nummer van Michael Rother.

Brand Neu! opent met ‘Two Cool Chicks Listening To Neu!’ van Ciccone Youth, een zijproject van Sonic Youth. In dit nummer horen we precies wat de titel voorspelt en dit levert wel een aardige opener op, maar ook niet meer dan dat. Met de tweede track, het lekker vage, groovy rocknummer ‘Shoot Speed / Kill Light’ van Primal Scream komen we er echt lekker in. De niet eerder uitgebrachte, nogal experimentele song ‘We Only Found This Place’ van Pets With Pets is ook zeer de moeite waard.

Ook Oasis is present op deze verzamelaar en wel met ‘Can Y’See It Now? (I Can See It Now!)’, een bonustrack van de Japanse persing van het album ‘Don’t Believe The Truth’. Zo psychedelisch als in dit, voor het grootste deel instrumentale en met elektronica doorspekte nummer horen we Oasis niet zo vaak. In één woord geweldig.

Andere hoogtepunten op Brand Neu! zijn onder andere de nogal moeilijk te verkrijgen studioversie van Holy Fuck’s ‘Super Inuit’ en ‘Sketch 1_08’ van La Düsseldorf. Dit zeer modern klinkende, experimentele rocknummer is de laatste opname waar Klaus Dinger bij betrokken is geweest. Ook het andere oud-lid van Neu!, Michael Rother levert een sterke song aan deze compilatie. ‘Neurotics 98 (A Tribute To Conny Plank)’ is eveneens een experimentele rocksong, die ondanks zijn looptijd van ruim tien minuten geen moment verveelt.

Natuurlijk bevat Brand Neu! ook wel een paar mindere nummers. Zo is ‘Wataridori’ van Cornelius nogal saai en clean. Ook gaat het nummer in bijna zeven minuten eigenlijk nergens naartoe. Het overgrote deel van de nummers op Brand Neu! is echter erg goed en bovendien bevat het album, naast de reeds genoemde nummers, niet eerder uitgebrachte of slecht verkrijgbare tracks van Foals, School Of Seven Bells, FujiYa & Miyagi en Hook & The Twin. Brand Neu! is daarom niet alleen een aanrader voor liefhebbers van de wat avontuurlijkere muziek, maar ook voor de fans van de genoemde bands.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Various Label:Seraltone
Treatment – Slavery

Treatment - Slavery Treatment bestaat pas een paar jaar en laat een in eigen beheer opgenomen...

The Darkest Red - Destroy & Rebuild

The Darkest Red - Destroy & Rebuild Voor de liefhebbers van Heaven Shall Burn, The Black Dahlia Murder en Sky...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT