RECENSIE: IQ - Frequency

IQ – Frequency
2009-06-20 Er zijn zat bands die al jaren aan het werk zijn, maar waar je nog nooit iets van hebt gehoord. Soms is dat maar beter ook, er zijn echter ook van die pareltjes waar je per ongeluk tegenaan loopt. Zo ook IQ, althans dat vindt mijn vader. Wat ik er van vind komt dadelijk aan de orde. IQ is afkomstig uit de UK en is al sinds 1981 actief. De band heeft talloze line-up wisselingen achter de rug en tourde onder andere met Wishbone Ash. Met Frequency brengen ze hun negende studioplaat uit.

De plaat telt zeven tracks, maar duurt ruim een uur. De sound van IQ kan het best omschreven worden als progressive, psychedlic rock. In het eerste nummer, dat tevens de titelsong is, wordt een sfeer neergezet die me doet denken aan de musical versie van War of the Worlds. Vage geluiden, een vette gitarriff die helaas te lang herhaald wordt en een zanger die vooral veel vertelt. Dit is overigens kenmerkend voor de plaat. Op zich een prima nummer, maar het is toch wel wat saai. De volgende track is 'Life Support'. De sfeer komt goed tot uitdrukking, het klinkt mooi, maar komt erg traag op gang. Na een minuut of drie is het echter knallen geblazen en gaat vooral de synthesiser er tegen aan. Ook zijn er wat vage drumpartijen te horen.

'Stronger Than Friction' dik tien minuten. De liefhebber van het genre zal zijn (of haar) vingers er vermoedelijk bij aflikken. Goed gitaarwerk, synthesisers en een zanger die vol voor gaat. Voor mij is het allemaal wat te veel hetzelfde en te lang gerekt, dus ik zet liever Stranger Than Fiction van Bad Religion op!

IQ bestaat uit een stel topmuzikanten. Frequency klinkt super strak en de sfeer die de band neer willen zetten komt perfect naar voren. Er zit echter totaal geen vaart in de plaat en echt verrassend of spannend is het zeker niet. Het beste nummer van de plaat is 'The Province'. Die track rockt tenminste lekker door. Gelukkig voor mij is dit het langste nummer van de plaat, het duurt een klein kwartier. Al met al heb ik een net niet gevoel bij de plaat, maar dat moet de liefhebbers van het genre niet op het verkeerde been zetten. Zij kunnen de plaat blind aanschaffen!
Recensent:Rogier Bennink Artiest:IQ Label:SPV
Steadlür – Steadlür

Steadlür - SteadlürHet uit Atlanta afkomstige Steadlür wordt in het persbericht geroemd als...

Reflected – 8th Tape

Reflected - 8th Tape Het is inmiddels drie jaar geleden dat vier muzikanten met totaal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT