RECENSIE: Joan Baez - Gone From Danger

Joan Baez – Gone From Danger
2009-08-02 Eerder schreven wij al over Buffy Sainte-Marie, ook al zo’n grand old lady uit de Amerikaanse muziek. Joan Baez is ook een dame op leeftijd die onherroepelijk met de jaren zestig wordt geassocieerd, ze is ook een goede bekende van Buffy en was eveneens actief in dezelfde contouren; Greenwich Village, New York, de jaren zestig en Baez is eveneens 68 jaren oud. Bob Dylan was de voornaamste exponent van de folkrevival in de jaren zestig. En als Dylan de koning van de folk is, dan mag Baez zich met recht de koningin van het genre noemen. Het is zelfs Baez geweest die Dylan in het begin van zijn carrière op sleeptouw nam. Net als meer iconen uit die tijd, is ook Baez nog altijd actief. Gone From Danger is een Collectors Edition van dit coveralbum uit 1997. Nu uitgegeven samen met een live cd met alle nummers van Gone From Danger.

Het is tegenwoordig een beproefd recept van platenmaatschappijen en een middel om de teruglopende albumverkoop enigszins te compenseren. De heruitgave van succesvolle albums uit het verleden, gepresenteerd als collectors edition en bijna altijd mooi verpakt, zodat de echte muziekliefhebber, die ook graag wat moois in handen wil hebben, helemaal aan zijn trekken komt. Gone From Danger is een album uit 1997 waaraan nu een tweede cd wordt toegevoegd met live opnames. Deze opnames bevatten dezelfde songs als op het album en nog één extra song. We beginnen met het album zelf. Gone From Danger is een coveralbum, waarop Joan Baez songs uitvoert van de drie betrekkelijke jonge dames en één heer, Sinead Lohan, Dar Williams, Betty Elders en Richard Shindell.

Het album bevat goede songs, die prima passen bij Joan Baez en die een sobere, maar doeltreffende muzikale inkleuring krijgen. Het is weinig spannend en erg braaf, de (folk)songs blijven redelijk aan de oppervlakte en de keuze voor de songs is misschien nog het meest opvallende. Sinead Lohan is een betrekkelijk onbekende Ierse folkzangeres die in eigen land enig succes had en met ‘No Mermaid’ zelfs een hit scoorde. Deze song is de opener van Gone From Danger en zeker één van de hoogtepunten op het album. Nog één song van Lohan, ‘Who Do You Think I Am’ verschijnt op dit album. Drie songs van Richard Shindell staan op het album. Shindell is ook zeker geen grootheid, maar levert wel drie songs, die prima in Baez’ straatje passen. Dar Williams is eigenlijk de bekendste van de songwriters. Zij is al jaren actief in de folkpop scene van Amerika en aldaar ook tamelijk populair.

De live-opnames laten de songs van Gone From Danger in meer uitgeklede vorm horen en dat is niet altijd een vooruitgang, de live-uitvoeringen zijn zo mogelijk nog braver, maar de songs blijven toch overeind en zo biedt deze collectors edition van Gone From Danger prima vermaak voor de liefhebber van wat brave oude dames folk.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Joan Baez Label:Proper American Records
Chali 2Na – Fish outta water

Chali 2Na - Fish Outta Water Chali 2Na is door zijn unieke stemgeluid altijd de meest herkenbare stem...

Eligh & Jo Wilkinson – On Sacred ground: Mother and Son

Eligh and Jo Wilkinson - On Sacred Ground, Mother and Son Eligh Wilkinson is lid van het Californische collectief Living Legends ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT