RECENSIE: Joan Baez - How Sweet the Sound

How Sweet the sound – Joan Baez
2010-01-25 De Amerikaanse folkzangeres Joan Baez mag met recht een levende legende genoemd worden. Vreemd, zal je als lezer misschien denken, aangezien je nog nooit van haar gehoord hebt. Maar als je zij aan zij met dominee Martin Luther King hebt gestaan, de cover van Time Magazine hebt gesierd én Bob Dylan aan zijn carrière geholpen hebt, dan kan je zonder meer een legende genoemd worden. Niet geheel verrassend dat er nu dan ook een dvd, How Sweet The Sound, is verschenen, waarbij de dame zelf terugblikt op haar imposante carrière, die ongeveer in 1958 te Boston begon en nog steeds voortduurt.

In het Boston van het einde van de jaren vijftig was Joan Baez nog een verlegen meisje dat graag in de lokale koffiebar optrad en zich dolgelukkig prees met het feit dat ze daarvoor nog betaald kreeg ook. Het duurde echter niet lang voordat ze een ware hype ontketende en tegen wil en dank een ster werd. Zo beschrijft ze dat ze met knikkende knieën het podium betrad op een groot festival. Een klassiek gevalletje van plankenkoorts. Desondanks loopt ze een kleine twee jaar later voorop in de stoet zwarte kinderen die in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, waarbij de segregatie van blank en zwart nog gemeengoed is, voor het eerst naar een gemixte school gaan. In die hoedanigheid werkt ze samen met Dr. King en Jesse Jackson. Maar pas nadat ze kennis had gemaakt met Bob Dylan, realiseerde ze zich dat muziek haar een uitstekend platform bood voor datzelfde activisme, wat ze dan ook vanaf dat moment vertaalde naar politiek getinte nummers.

Halverwege de jaren zestig, toen het conflict in Vietnam escaleerde, protesteerde ze actief tegen de dienstplicht en daarmee de oorlog in Vietnam. Als pacifiste probeerde ze jongeren ervan te overtuigen niet te gaan. Het deed haar meer dan eens in de gevangenis belanden, waar ze overigens bezoek kreeg van Dr. King zelve. In 1972 bracht haar activisme haar naar Vietnam zelf, waar zij, uitgerekend Joan Baez, getuige was van een elf dagen durend Amerikaanse bombardement. Dit en al het andere dat ze gedurende haar leven meemaakte, zou je haast doen vergeten dat de Baez ook nog muziek maakte. De dvd gaat dan ook meer over de persoon Joan Baez dan de muzikante. In die zin is de titel van de dvd enigszins misleidend, ondanks dat er een cd bijgevoegd is. Maar gezien het bovenstaande is ook de persoon interessant genoeg. Daarnaast biedt deze dvd een fraai tijdsbeeld van de jaren zestig en zeventig, decennia die bijkans mythische proporties aangenomen hebben. Het laat zien dat de zogenaamde protestgeneratie niet enkel bestond uit losgeslagen tieners, rebelse twintigers of ander radicaal gespuis, maar toch vooral uit weldenkende mensen die opkwamen voor gerechtigheid, die geen oogkleppen op hadden en weigerden de wereld in enkel zwart en wit te zien. Mensen zoals Joan Baez.


Eerdere recensies van Joan Baez:
- 02-08-200: Gone From Danger.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Joan Baez Label:Proper American Records
Team William – Team William

Team William - Team WilliamVanaf het moment dat het Belgische Team William als band begon, kwamen de...

Leon Verdonschot – Denvis, een Rockroman

Leon Verdonschot - Denvis, een rock roman Leon Verdonschot is een echte duizendpoot. Hij is journalist bij onder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT