RECENSIE: Perquisite - Carmen van het Noorden

[Perquisite] – [Carmen van het Noorden]
2009-10-14 Pete Philly and Perquisite mogen dan wel aangekondigd hebben te stoppen met samenwerken en momenteel bezig zijn met hun afscheidstournee, beide heren zullen apart zeker door blijven gaan. Een eerste bewijs daarvan is een nieuwe cd van Perquisite. Perquisite heeft dit maal geen gewone cd afgeleverd, maar is gevraagd om de soundtrack te maken voor de film Carmen van het Noorden. Dat deze soundtrack meer dan geslaagd is, is gebleken doordat Perquisite het Gouden Kalf voor de beste filmmuziek heeft ontvangen.

De film Carmen van het Noorden gaat over een agent die verliefd wordt op een hoertje en hierdoor in de problemen raakt. Het is een bewerking van de film Een Carmen van het Noorden uit 1919, wat op haar beurt weer een bewerking is van de bekende opera Carmen van Bizet. Het is een hele opgave om een goede soundtrack te maken voor een film die staat of valt met de kwaliteit van de muziek. Een Gouden Kalf is echter een overduidelijk teken dat dit goed gelukt is. De volgende vraag is dan, of het als een op zichzelf staande cd ook nog de moeite waard is. Twee nummers kennen we al van de eerdere cd Mindstate van Pete Philly en Perquisite, dit zijn de nummers: 'Eager' en 'Awake'. Het nummer ‘Nothing to Play With’ is een mooi melancholisch nummer met een korte zang sample, waarbij ook de cello van Perquisite weer eens van stal komt. Het nummer is zeer goed als achtergrond en zet een heerlijke sfeer weg. Op de overige nummers laat Perquisite zich als producer ook van zijn beste kant zien. Hij kan met veel verschillende rappers uit de voeten, naast de blijkbaar toch onmisbare Pete Philly zijn er namelijk nog gastrollen weggelegd voor vele andere rappers en zangers. Jiggy Dje, Turk, Sanguita, Duvel, Typhoon, Sticks, GMB, Forecast Jah Reign en Urita doen allen mee op een of zelfs twee nummers. Nummers die allen wel gebaseerd zijn op hiphop, maar waarin Perquisite ook laat zien vele facetten van het muzikale spectrum te beheersen. Er is echter niet veel wat nog linkt aan de originele opera, afgezien van het mooie Spaanse nummer 'Pobresa' waarin naast de Spaanse taal ook nog eens een flamenco gitaar voorkomt.

Als soundtrack voor een film heeft Perquisite zeer geslaagde muziek aangeleverd. Los gezien als cd levert het echter een gemiddeld product op met een enkele uitschieter. Het grote voordeel van het maken van een soundtrack, zou de volgorde van de muziek kunnen zijn. Helaas is de lijn van het verhaal niet te volgen door alleen deze cd te luisteren, iets wat bij een bewerking van een opera toch wel verwacht mag worden. Indien je alle Nederlandse hiphop aanschaft hoort deze er, gezien de gastoptredens ook bij. Mocht je twijfelen, ga dan eerst de film kijken en wanneer die bevalt, kun je deze soundtrack gewoon halen zonder de kans te lopen een miskoop te doen.


Eerdere recensies van Perquisite:
- 08-02-2009: Mystery Repeats Live Edition (met Pete Philly);
- 04-11-2007: Mystery Repeats (met Pete Philly);
- 31-01-2007: Remindstate (met Pete Philly).
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Perquisite Label:Pias
Jimi Tenor / Tony Allen - Inspiration Information 04

Jimi Tenor - Inspiration Information (with Tony Allen) Inspiration Information is een project van het label Strut, een onderdeel...

Ricky Skaggs – Songs My Dad Loved

Ricky Skaggs - Solo, Songs my Dad Loved Ricky Skaggs is een country en bluegrass artiest, uit Kentucky in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT