RECENSIE: Ricky Skaggs - Solo, Songs my Dad Loved

Ricky Skaggs – Songs My Dad Loved
2009-11-11 Ricky Skaggs is een country en bluegrass artiest, uit Kentucky in de Verenigde Staten. Hij is voornamelijk een veelgevraagd sessiemuzikant en speelt dan meestal de mandoline. Skaggs is een multi-instrumentalist en kan eigenlijk overweg met alle belanghebbende instrumenten in de country en bluegrass. Hij won al vele Grammy Awards, afgelopen jaar nog in de categorie Best bluegrass album voor het album Honoring The Fathers Of Bluegrass 1946 & 47. Ricky Skaggs is in zijn genre een zeer grote naam, die de laatste jaren voornamelijk furore maakt met het eren van oude bluegrass helden. Songs My Dad Loved is pas weer zijn eerst eigen album sinds 2002. Te horen op dit album is een bluegrassgrootmeester die het genre verkent aan de hand van een dertiental songs die tot de favorieten van zijn vader behoorde. Het resultaat is een authentiek album, dat zich altijd ergens tussen pure bluegrass en country bevindt.

Het hele album is wars van enige vorm van urgentie en is vooral een ode aan zijn vader in de vorm van dertien vertolkingen van diens favoriete songs. Een hoofdrol voor de banjo en ook een aantal typische bluegrassinstrumentaaltjes. Een song als ‘Colonel Prentiss’ doet Iers aan en is een traditional die hier ook een traditionele uitvoering krijgt met fiddle en banjo.

Opmerkelijk is het op zijn minst dat Skaggs alle instrumenten zelf heeft ingespeeld. Vandaar ook de toevoeging Solo op het album. Letterlijk dus in dit geval. En dat Skaggs een begenadigd muzikant is, wordt prima duidelijk op dit album. De teksten van de nummers zijn soms wel erg oubollig, zo was ‘I Had But 50 Cents’ misschien honderd jaar geleden, humoristisch, nu doet deze tekst vooral gedateerd aan. De zang van Skaggs is daarbij rustig, beheerst en soms tamelijk monotoon en saai, maar wel passend bij het genre.

De albumtitel zegt feitelijk al genoeg, dit is een selectie songs die Skaggs’ vader dierbaar waren en dat levert een authentiek en soms wat oubollig album op. Het vakmanschap waarmee dit album gemaakt is, is bewonerswaardig en overduidelijk. Skaggs blinkt vooral uit op banjo en mandoline, maar speelt net zo vaardig de fiddle. Songs My Dad Loved is een tamelijke willekeurige selectie songs, waar de liefhebber van traditionele bluegrass wel raad mee weet.


Eerdere recensies van Ricky Skaggs:
- 04-07-2009: Highways & Heartaches.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Ricky Skaggs Label:Proper American Records
[Perquisite] – [Carmen van het Noorden]

Perquisite - Carmen van het NoordenPete Philly and Perquisite mogen dan wel aangekondigd hebben te stoppen met...

Heaven On Earth - James Carter Live At The Blue Note

James Carter - Heaven on Earth (with John Medeski) De afgelopen tijd zijn ze niet van de lucht, de supergroups. Bands bestaande...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT