RECENSIE: Spiral Stairs - The Real Feel

Spiral Stairs – The Real Feel
2009-11-06 Spiral Stairs is het hobbyproject van Scott Kannberg. Van wie zeg je? Scott Kannberg. Je weet wel, na zanger Stephen Malkmus de tweede man bij het briljante Pavement. Alleen dat schept al de nodige verwachtingen. Kannberg trekt zich daar echter totaal niets van aan op dit behoorlijk donkere The Real Feel. Niks muzikale gekte, zinnenprikkelende gitaarlijntjes en quasi verveelde intellectuele zang. Nee, Kannberg zocht zijn invloeden voor dit album in de classic rock van Fleetwood Mac, Bob Dylan en Richard Thompson. Die invloeden haal ik er niet echt uit. Wel neigt hij af en toe naar classic Neil Young and his Crazy Horse. En dan vooral het album Everybody Knows This Is Nowhere. Lange, trage songs dus vooral. Hoe dan ook, veel raakvlakken met het avontuurlijke Pavement heeft dit album niet.

Het album reflecteert de afgelopen vijf jaar van de frontman. Een donkere, zware periode, waarin Kannberg o.a. scheidde van zijn vrouw. “What Was Wrong For you, Might’ve Been Right For Me” klinkt het getergd in ‘Wharf-Hand Blues’. In vooruitgesnelde single ‘Maltese T’ probeert hij ook nog een zonnig tintje aan het album te geven. Het lukt maar matig, want de song is simpelweg niet sterk genoeg om vier minuten te kunnen blijven boeien. Helaas geldt dat voor meer songs op dit album. Met een beetje goede wil luisteren sommige songs best aardig weg, maar te vaak blijven de songs op een flinterdun ideetje hangen. Het is in ieder geval duidelijk dat Kannberg nergens het niveau haalt van Pavement. En al helemaal niet van diens hoogtijdagen rond de albums Slanted & Enchanted en Crooked Rain, Crooked Rain.

Hoe moet dat straks, al Pavement weer gaat toeren in het najaar van volgend jaar? Zou Kannberg zich laten inspireren door zijn mede muzikanten, en zou zijn onbetwiste talent toch weer boven komen borrelen? The Real Feel voelt in ieder geval als een persoonlijk geslaagde afsluiting van een zware periode. Het kan niet anders, of hij heeft met dit album alle pijn en verdriet van zich afgeschreven. Laten we hopen dat de reunietour volgend jaar weer de aanstekelijke gekte in hem boven zal brengen.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Spiral Stairs Label:Domino Records
Hello = Fire – Hello = Fire

Hello=Fire - Hello=FireTerwijl momenteel Josh Homme van Queens of the Stone Age (QOTSA) furore maakt...

2CrownCity Rockers – TheDay After Forever

Crown City Rockers - The Day After Forever Er is weer eens een cd verschenen van een live hiphop band. Deze keer is het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT