RECENSIE: AC/DC - Backtracks

AC/DC – Backtracks
2009-12-08 AC/DC is al jaren één van de ijkpunten in de rockmuziek. Wars van alle trends volgen de Australiërs al sinds het begin in 1973 trouw hun eigen lijn. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want het rockinstituut is uitgegroeid tot een heuse stadionact. De laatste jaren was het vrij rustig rondom de band en werden hoogstens wat compilaties uitgebracht. Met de vorig jaar uitgebrachte succesvolle studio plaat Black Ice staat AC/DC weer volop in de belangstelling. De nieuwste compilatie BackTracks haakt mooi in op dat succes. Deze boxset is verkrijgbaar in twee versies. De dure versie bestaat uit een box met drie cd’s, twee dvd’s en een LP, mooi verpakt in een echt werkende gitaarversterker. Voor de financieel minder bedeelde fans is de hier besproken “goedkope” versie op de markt gebracht met daarin twee cd’s en een dvd.

Op de eerste cd staat een verzameling nummers die als bonustracks zijn verschenen op Australische persingen van studioalbums, of die als b-kanten van singles zijn verschenen. Al snel is duidelijk waarom deze nummers deze status hebben verkregen. De meeste nummers brengen niet het vuur wat de meeste AC/DC nummers wel hebben. Van de songs uit de Bon Scott Periode zijn vooral ‘Cold Hearted Man’ en de bluesrocker ‘Crabsody In Blue’ het aanhoren waard. Tenenkrommend is de poging tot ballad die ‘Love Song’ heet en mijlenver afstaat van het bekende AC/DC stampwerk. Van de nummers uit de Brian Johnson periode zijn ‘Big Gun’, van de Last Action Hero Soundtrack, en ‘Cyberspace’ het opvallendst.

Op de tweede cd staan een aantal livesongs die als extra tracks op diverse singles zijn uitgekomen. Hierop staan natuurlijk wel knallers als ‘Back In Black’,’Let There Be Rock’ en ‘Highway To Hell’. Doordat de nummers van diverse live-opnamen afkomstig zijn klinkt het allemaal wat fragmentarisch, maar het laat wel horen dat AC/DC een uitstekende liveband is.

Rest nog de dvd Family Jewels waarop zestien clips achter elkaar staan. Dit schijfje is het vervolg op de gelijknamige clip compilatie uit 2005. De clips zijn allemaal opgebouwd in een zelfde soort setting en laten de band zien met publiek in een satelliet, in New York of in een trein. Uiteindelijk is het kijken naar al deze clips net zo opwindend als een avond vakantiefoto’s kijken bij de buren, met uitzondering van de lekker amateuristische clips uit de beginjaren. Wel leuk is het ‘Making Of’ gedeelte waarin uitvoerig wordt besproken hoe de clips van ‘Hard As A Rock’ en ‘Rock N Roll Train’ worden gemaakt.

Hoe mooi deze boxset ook oogt, het neigt enigszins naar geldklopperij over de rug van de meest loyale fans. Zo kun je bijvoorbeeld vraagtekens zetten bij het feit dat de dvd van een concert uit 2003 wel in de dure box zit, maar niet aan de goedkopere versie is toegevoegd. Daardoor blijf je toch met een wat onbevredigd gevoel zitten, en ben je als fan genoodzaakt de dure versie aan te schaffen. De gemiddeld geïnteresseerde liefhebber kan deze uitgave beter links laten liggen en een goede compilatie met alle grote hits aanschaffen.
Recensent:Jan Didden Artiest:AC/DC Label:Sony Music
Foo Fighters - Greatest Hits

Foo Fighters - Greatest HitsVoor veel bands is het uitgeven van een Greatest Hits de definitieve...

DeWolff – Strange Fruits And Undiscovered Plants

DeWolff - Strange Fruits and Undiscovered Plants Voor diegene die DeWolff niet kennen maakt de aanblik van de albumhoes al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT