RECENSIE: High On Fire - Snakes for the Divine

High On Fire – Snakes For The Divine
2010-03-23 Twee en een half jaar na de release van Death Is Just The Communion brengt High On Fire zijn vijfde, lang verwachte, studioalbum Snakes For The Divine uit. Maak je wilde manen alvast los want deze nieuwe plaat is opnieuw een echte headbanger: scherper, sneller, harder en donkerder dan al hun vorige albums.

Met de eerste song, dat dezelfde naam draagt als het album, wordt de toon onmiddellijk gezet voor het vervolg. Het volgende lied, ‘Frost Hammer’, waarvan reeds een videoclip is uitgebracht, zet deze toon verder. In ‘Bastard Samurai’ wordt vervolgens een kleine rustpauze ingelast. Deze song bevat veel downtempo stukken en klinkt meer stonermetal dan de rest van het album.

In vergelijking met hun voorgaande albums zijn er twee dingen die erg opvallen. Ten eerste zijn alle songs een stuk langer dan op hun vorige albums. Het leuke hieraan is dat binnen de nummers meer overgangen zijn ingebouwd en er dus meer variatie is binnen de nummers zelf. Muzikaal gezien blijft de groep echter bij haar originele recept: snelle gitaarriffs, afgewisseld door tragere stukken, de zware stem van leadzanger Matt Pike, de bombastische drums van Des Kensel en daar bovenop stonermetal invloeden. Een tweede opvallende verandering is de wijziging van productiehuis. De nieuwe platenmaatschappij is Century Media en het album werd geproduceerd door Fidelman - de man die ook Painted Blood van Slayer produceerde en die bezig is met het mixen van Metallica's volgende live album.

Verder valt ook op dat ze opnieuw een muzikale evolutie hebben doorgemaakt. Bij hun vorige albums werden ze wel eens vergeleken met Motörhead, maar in Snakes For The Divine klinken ze veel ruiger, donkerder en brutaler dan Motörhead. Ook de stem van Matt Pike, die volgens sommigen veel weg had van die van Lemmy Kilmister (Motörhead), is op dit album veel ruiger dan die van zijn collega. Een aantal songs (zoals bijvoorbeeld ‘Ghost Neck’) leunen meer aan bij het geluid van Mastodon.

Het album lost de verwachtingen grotendeels in en High On Fire levert met Snakes For The Divine opnieuw een pareltje af die vooral de fans zal kunnen bekoren.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:High On Fire Label:Century Media
[Caro Emerald] – [Deleted Scenes From The Cutting Room Floor]

Caro Emerald - Deleted Scenes from the Cutting Room FloorDe Nederlandse zangeres Caro Emerald , geboren als Caroline van der Leeuw,...

Fun Lovin’ Criminals – Classic Fantastic

Fun Lovin' Criminals - Classic Fantastic De maffiosi van de Fun Lovin’ Criminals zijn terug met een nieuw album en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT