RECENSIE: Thunderstone - Dirt Metal

Thunderstone – Dirt Metal
2010-06-11 Het Fins/Zweedse gezelschap Thunderstone heeft het behoorlijk voor de kiezen gehad de laatste jaren. Begin je net een beetje aan de weg te timmeren; kappen je zanger en keyboardspeler ermee. Als dat dan ook nog vlak voor een tour gebeurt zit je toch behoorlijk met je handen in het lange haar. Tijdens de tour werd de band nog gered door zanger Tommi Salmela van Tarot, maar voor het nieuwe album Dirt Metal werd een nieuwe zanger aangenomen. Zijn naam is Rick Altzi en hij komt uit Zweden.

Ondergetekende is niet bekend met het oude werk van Thunderstone, maar hoort op deze vijfde plaat van de band prima uitgevoerde powermetal. Niet origineel, maar zeker de moeite waard. De stem van Altzi heeft soms wat weg van Russel Allen van Symphony X en ook de licht symfonische powermetal van Thunderstone heeft raakvlakken met de Amerikaanse topband, al haalt de band nog niet het hoge niveau van die band. Ook een band als Masterplan lijkt tot de bands te horen waar Thunderstone haar inspiratie uit haalt.

Na een kort intro opent het mid-tempo ‘I Almighty’ het album. Het vrij ruige couplet wordt afgewisseld met een vrij toegankelijk refrein. Het daar op volgende snelle titelnummer klinkt vrij eenvoudig en heeft een meer rockachtig refrein. Het eveneens mid-tempo ‘Blood That I bleed’ maakt niet al te veel indruk, maar wordt gevolgd door het prima ‘Star’, waarin Slayer invloeden in het couplet worden afgewisseld met een voor het genre typisch refrein. Zo worden op het hele album wat standaard powermetal nummers afgewisseld met meer memorabele nummers. Het rammelende basgeluid in ‘Ghost Of Youth’ is lekker apart, maar het nummer zelf is niet al te opvallend. In de acht minuten durende slepende afsluiter ‘Suffering Song’ heeft Thunderstone haar beste momenten bewaard en gaat de band enigszins de kant van Heaven & Hell (of Black Sabbath met Dio) op.

Enigszins irritant is het soms erg hard opduikende toetsengeluid dat nogal goedkoop en piepend klinkt. Gelukkig zijn dit soort momenten beperkt op een album waar je jezelf geen buil aan kunt vallen. Voor liefhebbers van stevige en melodieuze powermetal is dit zeker een aanrader.
Recensent:Jan Didden Artiest:Thunderstone Label:SPV
The Glitterati - Are You One Of Us

The Glitterati - Are You One Of Us The Glitterati bracht op 17 mei hun tweede studiowerk Are You One Of Us...

House Of Cosy Cushions – Animal Dream

House of Cosy Cushions - Animal Dream Het in 2003 opgerichte House Of Cosy Cushions zou wel eens de ontdekking...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT