RECENSIE: Primal Fear - All over the World

Primal Fear – 16.6 All Over The World
2010-07-20 Gevoelsmatig denk je dat Primal Fear al sinds mensenheugenis meeloopt, hoewel de band pas in 1997 is opgericht. Het komt misschien omdat de band op zovele andere power metalbands lijkt, en daarbij al behoorlijk wat albums heeft uitgebracht. Het Duitse vijftal zit voornamelijk in de hoek van bands als Gamma Ray en Hammerfall en heeft als grootste invloed Judas Priest. Het stemgeluid van zanger Ralf Scheepers heeft veel weg van Rob Halford, zij het wat minder indrukwekkend. Na dertien jaar werd het ook voor de heren tijd om een dvd op te nemen. De titel van de schijf is 16.6 All Over The World en bevat opnamen van de tournee naar aanleiding van het laatste album.

Het concertgedeelte bevat opnamen van de Europese en Amerikaanse tour. Wat direct opvalt is het beeld. Op de één of andere manier lijkt het allemaal wat wazig en doet denken aan je oude jaren 80 VHS banden. In deze tijd had het wel wat scherper gekund. Het geluid is gelukkig wel prima, hoewel er overduidelijk achteraf aan is gesleuteld, maar dat is iets wat tegenwoordig bij elke dvd gebeurt. De band is prima in vorm, al moet je wel houden van de typische cliché metal poses en bodybuilder uitstraling van Scheepers. Opvallend is de nogal tamme houding van het publiek. We praten over een metal concert, maar het publiek staat er bij als aan de grond genageld en headbangers zijn al helemaal niet te bespeuren. Als de band vraagt om meeklappen gaan de handjes plichtmatig op elkaar, maar dat is zo ongeveer alles.

Songtechnisch is het werk van Primal Fear een klasse minder dan het grote voorbeeld Judas Priest. De beste momenten zijn wanneer het gas er even af gaat zoals in het epische ‘Fighting The Darkness’ waarin Pamela Moore een gast optreden verzorgt. Ook de eerste toegift, het semiakoestische ‘Hands Of Time’ bevalt prima. Verder zijn er natuurlijk de nummers waar de fans op wachten zoals ‘Metal Is Forever’, ‘Sign Of Fear’ en ‘Final Embrace’.

De extra’s bestaan uit vijf niet onaardige videoclips en natuurlijk de veertig minuten durende ‘roadmovie’ met veel live materiaal en de bekende ongein. Verder staat er nog een ruim twintig minuten durende ‘The making Of’ van het laatste studio album op. Hierin voornamelijk studio shots die alleen voor de echte fans de moeite waard zijn.
16.6 All Over The World is een aardige dvd die de fans precies geeft wat ze verwachten. Het wat gemiddelde songmateriaal van de Duitsers maakt het voor de mindere fans niet bijster interessant. De matige beeldmix went gelukkig snel en past ook wel bij de wat gedateerde metal. In Duitsland smullen ze hiervan.
Recensent:Jan Didden Artiest:Primal Fear Label:Frontiers Records
Monkstone Miller – Monkstone Miller

Monkstone Miller - Monkstone MillerNa het uiteenvallen van de stoner rock’n roll formatie Shotgun Shiva, besloot...

Sevendust – Cold Day Memory

Sevendust - Cold Day Memory Het Amerikaanse Sevendust is weer helemaal gelukkig. Wat is het geval?...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT