RECENSIE: Dr. John - Tribal

Dr. John - Tribal
2010-08-22 Dr. John, in de jaren ‘70 ook wel The Night Tripper en later Mac Rebennack genoemd, is inmiddels bijna 70, maar maakt nog steeds New Orleans Blues vermengd met Voodoo Rhytm & Blues en Americano. Inmiddels mag de artiest dan 30 albums op zijn naam hebben staan, toch zoekt hij nog steeds naar vernieuwing en unieke nummers. Dit heeft er toe geleid dat het oeuvre van Dr. John inmiddels immens geworden is en niet vastgepind staat op een paar grote hits, maar een rijke variatie opleverde.

Op Tribal kraakt Dr. John als vanouds. Deze leermeester van bijvoorbeeld Tom Waits kraakt als nooit te voren. Hoewel daarbij nooit het niveau van bijvoorbeeld Gris Gris en In the Right Place geëvenaard wordt, zou je dat eigenlijk ook niet kunnen vragen. Sterke nummers zijn er immers nog voldoende: opener ‘Feel Good Music’ laat precies horen dat Dr. John nog uitstekend pakkende songs kan maken. De salloonachtige piano wordt bijgestaan door een afwijkend ritme. Op het sentimentelere ‘Big Gap’ hoor je een mooi een-tweetje met een mannelijk achtergrondskoortje. Begeleidingsband The Lower 911 doet goed zijn best om Tribal uitdagend te houden. Toch lukt het ook niet om alle nummers uitdagend te houden. Het wat suffige, slome ‘Them’ mag misschien live de vibe hebben die noodzakelijk is, op cd komt het nummer niet goed uit de verf en lijkt het een niet uitgekristalliseerde jamsessie. Dit mag de pret echter niet drukken, bijvoorbeeld het virtuoze, met vrouwelijke achtergrondzangeressen ingezongen, jazzy, ‘Music Came’ brengt oude tijden terug.

Dr. John is alive en kicking. Alles op Tribal straalt uit dat er nog materiaal genoeg in de artiest zit om door te spelen. Bij afsluiter ‘A Place in the Sun’ bedacht ik mij toch even dat dit mogelijk een zinspeling zou kunnen zijn op zijn pensionering. Anderzijds zou dat verre van verwacht zijn. Onkruid vergaat niet en Dr. John staat nog steeds in de startblokken zoals achterop Tribal te zien is. Tribal geeft een veelzijdige indruk van de artiest en is daardoor een goede instap voor nieuwe fans.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Dr. John Label:Proper American Records
The Ettes – Look At Life Again Soon

The Ettes - Look at Life Again Soon Look At Life Again Soon is het tweede album van The Ettes . Oorspronkelijk...

Reverend Deadeye – The Trials & Tribulations Of Reverend Deadeye

Reverend Deadeye - The Trials & Tribulations of Reverend Deadeye Hij vormt misschien niet de meest originele one-man band die we kennen (die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT