RECENSIE: Sister Sin - True Sound of the Underground

Sister Sin - True Sound Of The Underground
2010-08-12 Het Zweedse kwartet Sister Sin, actief sinds 2002, komt na amper anderhalf jaar met hun tweede langspeler True Sound Of The Underground als je het in eigen beheer uitgebrachte Smash The Silence uit 2007 en diverse demo’s niet meerekent. Voor het debuut Switchblade Serenades putte de band uit het rijke verleden van de jaren tachtig. Hoewel de typische haardracht, lederen broeken, overdreven mascara en diverse andere make-up attributen uit die tijd achterwege blijven, komen herinneringen aan bands als Mötley Crüe, Poison en Ratt spontaan bovendrijven. Er werd bovendien intensief getoerd in Europa en Noord-Amerika met bands als Arch Enemy en Motörhead wat hun unieke sound van vroege jaren tachtig hardrock verfijnde.

De composities zelf dan zijn uitermate sterk maar brengen niets nieuws onder de zon. De glamrock uit de jaren '80 krijgt echter opnieuw vorm dankzij de glasheldere productie en het versmelten van hun eigen stijl in het tijdloze geluid van het genre. De albumtitel is dus ook niet representatief voor de muziek die je te beluisteren krijgt. Het echte geluid van de underground krijg je niet te horen, daarvoor klinkt deze cd te gelikt. In plaats daarvan beuken de twaalf nummers recht door zee. Zangeres Liv - jawel dit is een vrouw achter de microfoon - zingt zo hard en doordringend als vele mannelijke collega’s, de refreinen zijn voorspelbaar en duidelijk meezingbaar en de gitaarsolo’s subliem.

De songs worden simpel opgebouwd en opener ‘Sound Of The Underground’ is daar meteen een uitstekend voorbeeld van. Spontaan denk je aan de Duitse Queen Of Metal. De krachtige vocalen van deze dame voegen een extra dimensie aan de muziek toe. ‘Outrage’ beschikt over een hoog meezinggehalte dankzij de background vocalen van de andere muzikanten. ‘Better Than Them’ is een pompende rocker en valt op door het naadloos ingevoegde ‘spoken word’ gedeelte. ‘24/7’ is de enige song die opvalt in de negatieve zin, daarvoor is de structuur van deze song echt te simpel. ‘Heading For Hell’ en ‘Stand Alone’ behoren dan weer tot de categorie uitstekend door de riffs met ballen en het subliem gitaarwerk. Ook in ‘Built To Last’, ‘The Devil I Know’, ‘Times Arent A-Changing’, ‘Nailbiter’ en afsluiter ‘Beat Em Down’ laat het viertal geen enkele steek vallen. De strot van zangeres Liv blijft verbazen en voorziet de nummers van kracht en drive die duidelijk een stempel op de muziek drukken. ‘True Sound Of The Underground’ is zijn aanschaf meer dan waard. Bovendien evolueert de band in de positieve zin zonder de roots uit het oog te verliezen. Een echte aanrader voor de old school fanaten.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Sister Sin Label:Metal Heaven
El-P – Weareallgoingtoburninhellmegamixx3

El-P (USA) - Weareallgoingtoburninhellmegamixxx3Vergeet de Snoop Doggs van vandaag en beluister eens het nieuwe album van...

Judy Collins – Paradise

Judy Collins - Paradise Naarmate een mens ouder wordt, verjaart ook zijn stem; die gaat dan hees,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT