RECENSIE: Joast - Trantatlantic Hope

Joast – Transatlantic Hope
2010-09-22 Een jongensboekverhaal, zo zou je het verhaal van Joost Oskamp (Joast) best kunnen noemen. Na jarenlang bassist geweest te zijn van de redelijk bekende band Taxi To The Ocean hield deze een aantal jaar geleden op te bestaan. Tot overmaat van ramp werd ook zijn relatie verbroken en moest hij noodgedwongen bij zijn ouders intrekken. Daar trok hij zich terug in de kelder met een gitaar en een taperecorder. Met uiteindelijk een koffer vol liedjes besluit hij het erop te wagen, en trekt hij begin 2009 naar Los Angeles. Tot zover misschien niet een heel vrolijk jongensboekverhaal. Maar de ommekeer dient zich in L.A. aan.

Oskamp krijgt het daar namelijk voor elkaar om met gerenommeerde muzikanten zijn liedjes op te gaan nemen. Zo stelt hij een band samen met muzikanten die met o.a. R.E.M., Macy Gray, Tears For Fears, Goo Goo Dolls, Beck en Nine Inch Nails hebben samengewerkt. Als slagroom op de taart weet hij daarnaast ook nog producer Todd Burke te strikken (o.a. The Kooks, Belle and Sebastian en Ben Harper).

Het zal niemand dan ook verbazen dat Transatlantic Hope klinkt als een klok. Het album opent sterk met de single ‘Now You See’. Zo’n liedje dat onder je huid kruipt en dat het verdient om een bescheiden hitje te worden. De rest van het album bevat nog meer sterke op Amerikaanse leest geschoeide popliedjes. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘Only By The Night’, waarin zijn zang zeer doeltreffend wordt afgewisseld met de dromerige vrouwelijke zang van Lex Land. Oskamp zelf blijkt overigens gezegend met een fijne popstem met een lekker rauw randje. In de lagere regionen doet zijn stem nu en dan denken aan die van Tom Baxter.

Al met al is Transatlantic Hope een popalbum volgens het boekje. Enige kanttekening die je daarbij zou kunnen plaatsen is, dat het album geen echte uitschieters kent. En dat het album weinig nieuws onder de zon brengt. Maar daar zal het Joost Oskamp ook zeker niet om te doen zijn geweest. Als het zijn doel was om een sterk popalbum af te leveren, dan is hij daar meer dan in geslaagd.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Joast Label:Pias
Wallace Vanborn – Free Blanck Shots

Wallace Vanborn - Free Blank ShotsHet Belgische muzieklandschap heeft ongetwijfeld een gunstig klimaat voor de...

Ernst Jansz - Dromen van Johanna

Ernst Jansz - Dromen van Johanna Ernst Jansz , de zanger van Doe Maar, voelde zich al lange tijd geïnspireerd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT