RECENSIE: Amatorski - Same Stars We Shared

amatorski - same stars we shared
2010-09-14 Het uit Gent afkomstige Amatorski breekt menig hart. De frêle, met gevoel samengestelde muziek verovert je, om je niet zomaar meer los te laten. De doorbraak van de band ontstond op het Belgische Humo’s Rockrally, waar de band een finaleplaats wist te behalen. De vierkoppige groep timmert sindsdien vrolijk verder en heeft nu haar eerste EP uitgegeven genaamd Same Stars We Shared.

Opener in golden-oldie stijl ‘Come Home’ heeft veel in zich om een (kleinschalige) hit te worden. Het duet kenmerkt zich door een langzaam ritme dat erg doet denken aan de muziek uit de jaren ’50. De stem van zangeres Inne Eysermans komt nog meer tot haar recht op het post-rock nummer ‘Same Stars We Shared’. Het nummer wordt alleen begeleid met een piano en bas en krijgt door de grimmige tekst en de manier waarop Inne zingt een duistere rand. Het nummer lijkt goed te passen bij artiesten zoals Sophia, maar dankzij de wat vreemde lading is het niet zo raar dat de band ook optreedt met landgenoot DAAU. Op ‘The King’ zijn meer invloeden van Sigur Ros te horen, ook al blijft de band door de Engelse taal voldoende uit de buurt om een eigen geluid te hebben. ‘My Favorite Work of Art’ geeft een dramatische afsluiter aan de korte EP. Het nummer mondt uit in een door strijkers beheerst crescendo.

Het Vlaamse Amatorski levert een EP af waar weinig op af te dingen valt. Ondanks de korte bestaansgeschiedenis lijkt de groep klaar voor de grotere podia. De ongewone verbinding van vrouwelijke zang met post-rock in het Engels gezongen is een niet vaak gehoorde combinatie. Amatorski overstijgt dan ook zeker het amateurniveau waar de bandnaam naar verwijst.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Amatorski Label:Munich Records
The Black Pacific - The Black Pacific

The Black Pacific - Black PacificDe reden waarom Jim Lindberg, voormalig zanger van de succesvolle Amerikaanse...

Tokyo Ska Paradise Orchestra – Paradise blue

Tokyo Ska Paradise Orchestra - Paradise Blue Het Tokyo Ska Paradise Orchestra is al jarenlang de beste live band van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT