RECENSIE: The Jolly Boys - Great Expectation

The Jolly Boys – Great expectation
2010-10-02 The Jolly Boys zijn een mento groep die reeds in 1955 gevormd is. Mento is Jamaicaanse folkmuziek die (hoe kan het ook anders) sterk beïnvloed is door de reggae en ska. De door Afrikaanse slaven gevormde muziekstijl is herkenbaar aan het veelvuldig gebruik van afwisselend de akoestische gitaar, de banjo en de rumba box. Waarbij laatstgenoemde een houten kist is waar je op kan zitten en die in deze muziektak als bas figureert. Dit resulteert in een muziekstijl die zich in het overgangsgebied tussen Cubaanse muziek van Bueno Vista Social Club en de standaard reggae in bevind.

De inmiddels stokoude mannetjes zijn hoofdzakelijk een live band, de laatste release met nieuw werk is alweer negentien jaar oud. Inmiddels hebben de mannen wel exclusief opgetreden voor artiesten als No Doubt, Drake en Gorillaz. Dit is waarschijnlijk ook waar ze hun inspiratie voor de nieuwste plaat vandaan gehaald hebben. Op Great Expectation worden bekende hits als 'Rehab', 'Nightclubbing' en 'Riders on the Storm' omgezet naar het mento.

Albert Minott levert met zijn versleten stem precies wat de band nodig heeft om perfect te klinken. De heerlijke melodieën doen je niks anders dan naar de Caribean verlangen. Grandioos weten de mannen rocknummers als ‘You Can’t Always Get What You Want’ om te zetten naar een relaxt Cubaans ritme. Van ‘Ring of Fire' wordt vervolgens net zo makkelijk een swingend reggae nummer gemaakt. Hier en daar moet ook echt het hoesje eraan te pas komen om er zeker van te zijn welk nummer hier gecovered wordt.

Zelfs als je helemaal niks met reggae hebt dan nog is het opzoeken van de ‘Rehab’ videoclip gegarandeerd de moeite waard. Terwijl Winehouse hun achterkleinkind had kunnen zijn tillen de tandeloze mannetjes het nummer dansend naar een hoogte die Winehouse voor onmogelijk gehouden zou hebben toen het origineel opgenomen werd.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Jolly Boys Label:Pias
The Man-Eating Tree – Vine

The Man Eating Tree - VineHet ontstaan van The Man-Eating Tree heeft een trieste voorgeschiedenis....

P-A-U-L – Gunshot Lullaby

P-A-U-L - Gunshot Lullaby P-A-U-L is een Amerikaanse blues band afkomstig uit Detroit. Blues is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT