RECENSIE: Gabriel Rios - The Dangerous Return

Gabriel Rios – The Dangerous Return
2010-12-02 Het is inmiddels al een tijdje geleden dat we Gabriel Rios leerden kennen. Met 'Broad Daylight' was hij te horen in een reclamespotje voor Appelsientje. Deze publiciteit zorgde voor zijn eerste en enige hit in Nederland. De sympathieke Puerto Ricaanse Belg stond met zijn debuutalbum Ghostboy uit 2004 maar liefst 34 weken in de albumlijsten en speelde op de grote festivals in Nederland en België.

Na dit succes volgen nog twee albums, maar die doen het beduidend minder. Eerst volgt het live album En Vivo en in 2007 verschijnt Angelhead waarop Gabriel afstand lijkt te nemen van zijn zomerse debuutalbum. Inmiddels is Gabriel Rios verhuist naar New York, waar hij zijn muzikale carrière een nieuwe impuls geeft. Zonder band of platenlabel speelt hij in kleine clubs en cafés, om weer met niets te kunnen beginnen.

In november van dit jaar keert Gabriel Rios terug met zijn derde album The Dangerous Return. Een album waarop hij samen met zijn vaste artistieke sleutelfiguren Jef Neve (jazzpianist) en Kobe Proesman ( percussionist), een nieuw avontuur aangaat. Samen creëren ze een pre-pop album met de sound van een tijd waarin er nog geen elektrische instrumenten bestonden. De basis ligt bij de akoestische gitaar, trommel en piano. Dit is goed te horen tijdens de opener 'You Will Go Far', waarbij het nummer sterk leunt op een piano/gitaarriff die veel weg heeft van AC/DC`s 'Thunderstruck'. Het album blijft met goede popsongs als het uptempo 'The Things we Know' geruime tijd op deze basis leunen. Vanaf het swingende 'Natural Disaster' verandert de sound van het album aanmerkelijk. 'Tidal Wave' mondt uit in een bombastische bolero en 'The Dangerous Return' klinkt als filmmuziek. De toevoeging van blazers en strijkers is hier van grote waarde. Ineens luister je naar een soundtrack die eindigt met het mooie Gershwin-achtige 'Diamond'.

Met The Dangerous Return componeert Gabriel Rios een ongewoon interessant album. Door de combinatie van de moderne en klassieke karakters blijft het album tot op het eind spannend en boeiend. Waar Gabriel op eerder werk leek te zoeken naar een eigen gezicht, klinkt hij op 'The Dangerous Return' volwassen. Het enige minpunt van het album is misschien het ontbreken van echte hits. Hoewel het album met een popsong als 'Dauphine' die potentie wel degelijk bezit, is The Dangerous Return misschien wat ongrijpbaar.


Eerdere recensies van Gabriel Rios:
- 16-04-2007: Angelheads.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Gabriel Rios Label:Pias
Oh No Oh My People Problems

Oh No Oh My - People Problems Oh No Oh My is een viermans formatie indie rock band uit Austin, Texas. Oh...

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy Kanye West is geen rapper, hij is een rockster. Van het weer populair maken...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT