RECENSIE: Puin + Hoop - De Objectieve Lach

Puin + Hoop + Herman Wilken + Coen Oscar Polack - De objectieve lach
2011-01-28 Enige tijd terug stuurde het Nederlandse trio bestaande uit Roald van Dillewijn, Remco Verhoef en Erik Uittenbogaard met Door een elektronisch schijfje de wereld in. Het genre van Puin + Hoop omschrijven ze zelf als een rijke geluidstrip op het grensgebied van geïmproviseerde muziek, post industriële drone en gloedvolle synthesizer vergezichten. Dat ze met deze muziek de wereld veroveren, heeft evenveel kans als in een leeuwenkooi terecht te komen en niet gebeten te worden. Muzikaal gezien kun je toch stellen dat deze drie heren je op ontdekkingsreis sturen met een heel leger aan instrumenten, elektronische apparaten, hebbedingetjes en zelfgemaakte lawaaimakers. De grenzen van improvisatie worden wel degelijk verlegd en bovendien ontwerpt en produceert dit drietal zelf de cd hoesjes. Deze release is een gelimiteerde versie in handgemaakte kartonnen doosjes waarop acht verschillende ontwerpen de eigen creatie sieren.

De nieuwe cd is een live opname in samenwerking met Herman Wilken en Coen Oscar Polack. Plaats van registratie is het Haarlemse kunstcentrum De Nieuwe Vide tijdens de opening van de expositie The Object Lag. Zoals gebruikelijk haalt Puin + Hoop weer alles uit de kast om de gestructureerde improvisatie in goede banen te leiden. De collectie elektronische speeltjes, gitaren, een Korg MS-20 en een elektrische piano worden aangevuld door Herman Wilken op laptop, iPhone en andere effecten terwijl Coen Oscar Polack met saxofoon, laptop en eveneens diverse effecten het zootje compleet maakt. Het resultaat van deze samenwerking levert een uur en drie kwartier aan opnamen waarvan effectief één uur op De Objectieve Lach terug te vinden is. Opvallend is dat op deze live plaat meer structuur aanwezig is dan op de gewone studioversies van dit gezelschap. Naar alle waarschijnlijkheid kan dit niet anders wanneer twee instrumentalisten aan de line-up toegevoegd worden. Het aanbod van elektronische klanken en geluidjes is overweldigend en ontluikt van een traag voortkabbelende start naar een overweldigende climax.

Net zoals de vorige release zal De Objectieve Lach geen noemenswaardige verkoopcijfers realiseren maar dat is waarschijnlijk het minst van hun zorgen en zeker niet de bedoeling. Deze jongens schrijven en musiceren op een eigenzinnige wijze en dat is op zich al een vermelding waard. Voor de electro fanatics is dit een must alhoewel een exemplaar bemachtigen wel bijzonder moeilijk wordt.


Eerdere recensies van Puin + Hoop:
- 04-12-2010: Door.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Puin + Hoop Label:Narrominded
Aurelio – Laru Beya

Aurelio Martinez - Laru BeyaOp het eerste gezicht is het een aparte combinatie: De Senegalese Youssou...

Sexton Creeps - The Sour Acre

Sexton Creeps - The Sour Acre De Groningse band Sexton Creeps bestaat uit maar liefst elf bandleden. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT