RECENSIE: Jag Panzer - The Scourge of the Light

Jag Panzer - The Scourge Of The Light
2011-02-11 Het Amerikaanse Jag Panzer komt na zeven lange jaren met een nieuw album op de proppen. Voor Casting The Stones, hun vorig wapenfeit, vond men nog onderdak bij Century Media terwijl men voor de nieuweling resoluut voor SPV/Steamhammer Records kiest. The Scourge Of The Light ligt eind februari in de winkelrekken. Originele leden Harry Conklin op zang, Mark Briody op gitaar en John Tetley op bas brengen samen met drummer Rikard Stjernquist (die sinds 1986 deel uitmaakt van de groep) een indrukwekkend en volwassen album uit.

Waarom het zolang duurde weet niemand maar een belangrijk feit is zeker dat componist en gitarist Chris Broderick het voor bekeken hield bij Jag Panzer om de Megadeth gelederen te vervoegen. Christian Lesague, die in de jaren tachtig ook al een tijdje de line up vervoegde, wordt aangetrokken om de gitaarpartijen in te spelen en kwijt zich bijzonder goed van zijn taak. Zelfs op compositorisch vlak doet hij zijn welgemeende duit in het zakje. Tien nieuwe nummers vloeien uit de pen van het gitaristenduo en sieren het album. Jag Panzer brengt metal in de vertrouwde stijl met een wel zeer transparant en clean geluid. De arrangementen klinken bijzonder melodisch in een klassieke jaren tachtig stijl en zijn voorzien van de nodige power. Niks nieuws onder de zon maar toch weer songs van een bijzonder hoog niveau.

Opener 'Condemned' klinkt loeihard en zet meteen de toon voor de rest van het plaatje. 'Overlord' is dan weer het meest melodische stuk op het album terwijl 'Cycles' experimenteert met het progressieve kantje van de band. Hoogtepunt is toch wel afsluiter 'The Book Of Kells'. Het acht minuten durende nummer vertelt het verhaal van een man wiens lichaamsschilderijen plots tot leven komen, een bijzonder origineel idee ondersteund door wondermooie en sfeervolle muziek. Hoewel de band slechts een klein budget ter zijner beschikking had, is The Scourge Of Life een volwaardige release met tien sublieme nummers. Geen enkele song kan als vullertje of tweederangs product beschouwd worden. Fans krijgen wat ze van een band als Jag Panzer kunnen verwachten. Een vijftigtal minuten harde muziek zonder compromissen. Enig minpunt is de zang van Conklin die niet altijd kan boeien. Verder dan dat is dit een erg sterke release waarbij ook het artwork van Justin Yur het plaatje compleet maakt.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Jag Panzer Label:SPV
Assassin - Breaking The Silence

Assassin (band) - Breaking the SilenceDe groepsnaam Assassin , een band uit het Duitse Düsseldorf klinkt voor...

Evergrey – Glorious Collision

Evergrey - Glorious Collision Het was een moedige stap die zanger/gitarist Tom Englund en de leden van zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT