RECENSIE: Turisas - Stand Up and Fight

Turisas – Stand Up And Fight
2011-02-12 Wanneer je als band een bepaalde muziekstijl hanteert is het risico groot dat je, zeker als je succes hebt, blijft hangen in dezelfde stijl. Je bedient daarmee je fans op de wenken, maar voor de muzikanten zelf is het vaak leuker om de stijl telkens wat aan te passen, waardoor het fris blijft. Nu wil het feit dat juist in metalland de aartsconservatieven van de muziekwereld wonen, en in de meest behoudende provincie wonen de folkmetal liefhebbers. Zo kan het gebeuren dat immens populaire bands als Finntroll, Korpiklaani en consorten over het algemeen niet al te veel van stijl veranderen om hun fans te behouden.

Het Finse Turisas is hard op weg aansluiting bij de grote namen te krijgen, maar pakt de zaken op het nieuwe album Stand Up And Fight toch wat anders aan. Op de onderhoudende dvd A Finnish Summer With Turisas zagen we al dat de band heel serieus kan zijn, maar op het podium één en al vrolijkheid en spelvreugde uitstraalt.

De serieuze ondertoon is op de nieuwe plaat wat verder uitgebouwd, waardoor de meezingliederen in de minderheid zijn ten faveure van een meer symfonisch geluid. Die toevoeging van meer orkestratie maakt het geluid zeker voller, maar het past Turisas als een tweede huid. Kenmerkende Turisas elementen zoals de accordeon van Netta Skog en de rauwe zang van Mathias Nygard blijven ijkpunten, maar zijn meer op de achtergrond geraakt en krijgen pittige concurrentie van het orkestrale geweld. Tekstueel is er nog niet heel veel veranderd, en wordt er nog veel over gevechten uit een grijs verleden gezongen. Waar het grote verschil verder in zit is de steeds beter zingende Nygard die in nummers als ‘Fear The Fear’, ‘End Of An Empire, en ‘The Bosphorus Freezes Over’ een musicalachtige manier zingt en over een dijk van een stem blijkt te beschikken. De koren in vooral ‘Fear The Fear’ en ‘End Of An Empire’ maken deze nummers tot een onvergetelijk, bijna klassieke, luistertrip. ‘Venetoi! – Prasinoi’ is een intensief, afwisselend en avontuurlijk nummer, waarin de keyboards en orkestratie een hoofdrol vervullen. Eigenlijk alleen ‘Hunting Pirates’ doet nog het meest denken aan voorgaand werk en is een lekker stampend strijdlied.

Stand Up And Fight maakt dat Turisas één van de belangrijkste bands in het folkmetal genre is geworden, al zijn ze op hun derde plaat het genre eigenlijk ook al ontgroeid en blijkt de band heel snel volwassen geworden. Zeker muzikaal gezien is Turisas de meest interessante in het subgenre. Een hoge waardering voor deze fraaie plaat is dan ook meer dan terecht.
Recensent:Jan Didden Artiest:Turisas Label:Century Media
(please) don't blame mexico - concorde

(Please) Don't Blame Mexico - ConcordeHet uit Frankrijk afkomstige (Please) Don’t Blame Mexico gaf eerder twee...

Scarlet Mae – Scarlet Mae

Scarlet Mae - Scarlet Mae Nadat de leden van Room Eleven in 2010 besloten te stoppen, viel er een gat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT