RECENSIE: Explosions in the Sky - Take Care, Take Care, Take Care

Explosions In The Sky - Take Care, Take Care, Take Care
2011-05-02 Explosions In The Sky is een postrockband die in 1999 is opgericht in Austin, Texas. De band debuteert in 2000 met het aanvankelijk alleen op CD-R uitgebrachte How Strange, Innocence en hierna volgt nog een viertal albums. Het laatste album, All Of A Sudden I Miss Everyone is inmiddels alweer vier jaar oud.

Er zijn verschillende redenen voor de lange afwezigheid van Explosions In The Sky. Eén van de bandleden gaat trouwen, een ander wordt vader en weer een ander krijgt te maken met een ernstig ziek familielid. Daarnaast besluit de band om een jaartje vrijaf te nemen, maar dit worden uiteindelijk maar een paar maanden.

Begin 2010 gaat het viertal weer aan het werk en wordt de stapel demo’s, die voor de sabbatical werd opgenomen, nog eens uit de kast getrokken. Uit meer dan vijftig ideeën wordt door combineren, verbeteren en aanvullen een zestal songs gedestilleerd en deze vormen samen Take Care, Take Care, Take Care.

De muziek op Take Care, Take Care, Take Care doet denken aan bands als For A Minor Reflection en Mogwai. Vergeleken met deze laatste band houdt Explosions In The Sky het echter wel wat lichter en daarnaast zijn de rustigere gedeelten minder traag. De nadruk ligt op het gitaarwerk, niet zo gek voor een viertal met drie gitaristen in de gelederen.

Bijna alle songs op Take Care, Take Care, Take Care kennen een afwisseling in hardere en rustigere passages. Alleen ‘Trembling Hands’, het enige nummer dat onder de zeven minuten klokt, is een uptempo rocker met gejaagd drumwerk.

Albumopener ‘Last Known Surroundings’ begint met een redelijk uptempo gedeelte waarin verschillende laagjes gitaarwerk op elkaar worden gestapeld. Na een rustiger gedeelte in het midden van de track, bouwt de band de spanning weer langzaam op en wordt naar een mooie finale toegewerkt. ‘Human Qualities’ is vooral rustig, maar heeft wel een heftig laatste gedeelte. Ook ‘Postcard From 1952’ kent een dergelijke opbouw. Bij ‘Be Comfortable, Creature’ zit het harde gedeelte juist in het midden van de track en het eind gaat richting soundscape. Afsluiter ‘Let Me Back In’ heeft eveneens een hard middenstuk en deze track heeft een ietwat experimenteel laatste gedeelte.

De muziek op Take Care, Take Care, Take Care klinkt goed verzorgd en Explosions In The Sky heeft het postrock-trucje uitstekend onder de knie. Het is alleen jammer dat de band niet heel origineel uit de hoek komt en bovendien nergens echt uit de bocht vliegt. Take Care, Take Care, Take Care is zeker geen slechte plaat, maar een uitschieter is het ook niet.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Explosions in the Sky Label:V2 Records
Diverse Artiesten – In A Cabin With Presents: Originals

Various - In A Cabin With - TraditionalsHet concept van In A Cabin With mag inmiddels bekend worden verondersteld....

Queens of the Stone Age - Queens of the Stone Age

Queens Of The Stone Age - Queens of the Stone Age In een ver ver verleden speelden Josh Homme en Alfredo Hernández als gitarist...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT