RECENSIE: Various - In A Cabin With - Traditionals

Diverse Artiesten – In A Cabin With Presents: Originals
2011-04-18 Het concept van In A Cabin With mag inmiddels bekend worden verondersteld. Verschillende artiesten nemen in een voor hen vreemde omgeving, in relatief korte tijd een plaat album op. Hierbij worden soms interessante samenwerkingen aangegaan, zoals die tussen Sticks, Sjam Sjamsoedin, Maurits Westerik en anderen op het album L‘Abattoir.

Onder Invloed is een project waarin journalist Matthijs van der Ven de invloeden van muzikanten onderzoekt. Op In A Cabin With Presents: Traditionals, kortweg Traditionals, komt Onder Invloed samen met In A Cabin With. In totaal 27 artiesten namen samen met de Traditionals Huisband een zestiental traditionals op, nummers die zeer bekend zijn en door veel verschillende muzikanten zijn uitgevoerd. Vanwege het grote aantal artiesten vonden de opnamen niet in het buitenland plaats, zoals gebruikelijk bij In A Cabin With, maar in een ijsbaankantine in het dorpje Hagestein.

Traditionals opent sterk met ‘Days Of ‘49’, door Anne Soldaat. Hij brengt het ook door Bob Dylan uitgevoerde nummer lekker fel en voorziet het van een uitstekende sologitaar. Verderop komt Soldaat nog eens terug voor ‘Sloop John B’, dat een wereldhit werd in de uitvoering van The Beach Boys. Deze nieuwe versie blijft een stuk dichter bij de Caribische roots van het nummer en is verrassend goed.

Ook Tim Knol, Maurits Westerik van Gem en Moss-zanger Marien Dorleijn komen twee keer langs op Traditionals. Dorleijn zingt ‘The Ballad Of Barbara Allen’, bekend van Joan Baez, Shirley Collins en Colin Meloy, en ‘The Bonnie Lass O' Fyvie / Peggy-O’ en beide nummers zijn prachtig. Ook Westerik overtuigt met ‘Farewell Song / Man Of Constant Sorrow’, bekend uit de film O Brother, Where Art Thou? en ‘Baby Let Me Follow You Down. Deze laatste song werd door Dylan uitgevoerd op zijn titelloze debuutalbum, maar klinkt hier als Dylan in zijn elektrische periode. Erg goed gedaan.

Andere hoogtepunten op Traditionals zijn onder andere ‘Will The Circle Be Unbroken’ door Lea, ‘George Collins’ door Djurre de Haan (Alamo Race Track, Awkward I) en Ralph Mulder (Alamo Race Track) en ‘The Moonshiner’ door Davie Lawson. Het allermooiste nummer op het album is echter, zeer verrassend, van de hand van Bertolf. De zanger die normaal gesproken nogal zouteloze 3FM pop produceert, is naar eigen zeggen liefhebber van Ierse muziek. Dit bewijst hij hier met een schitterende, zij het wel wat zoetige uitvoering van ‘Mary And The Soldier’, tot nu toe vooral bekend in de uitvoering van Paul Brady.

Traditionals is een heerlijk album vol bekende en net wat minder bekende songs, die door een keur aan Nederlandse artiesten op uitstekende wijze worden uitgevoerd. Kortom, een aanrader.


Eerdere recensies van In a Cabin With:
- 09-02-2011: Me & Stupid - Me & Stupid;
- 24-05-2010: L'Abattoir - L'Abattoir.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Various Label:V2 Records
Elbow - Build A Rocket Boys!

Elbow - build a rocket, boys! Elbow is uitgegroeid tot een van de lievelingsbands van menig...

Explosions In The Sky - Take Care, Take Care, Take Care

Explosions in the Sky - Take Care, Take Care, Take Care Explosions In The Sky is een postrockband die in 1999 is opgericht in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT