RECENSIE: Lyriel - Paranoid Circus

Lyriel - Paranoid Circus
2011-03-29 Het debuut Prisonworld van Lyriel verschijnt begin 2005. In 2003 presenteert de band zijn muzikale kunnen al aan een select en eigen publiek in Duitsland. Een jaar later krijgen ze de mogelijkheid om verschillende landsgrenzen te overschrijden en het label Black Bards Entertainment tekent hen voor hun debuut. Lyriel toert als support van Elis en Vison Of Atlantis en zangeres Thierjung zingt op Xandria’s India album.

De opvolger Autumntales ziet dan weer het levenslicht in 2006, waar Sabine Dünser van Elis, overleden in datzelfde jaar, een gastoptreden verzorgt. In 2009 komt de band terecht bij het Londense Femme Metal Records en worden beide albums opnieuw uitgegeven. Paranoid Circus wordt opgenomen en verschijnt begin januari 2010. AFM Records toont interesse en signeert de band in 2011, waardoor Paranoid Circus, met twee bonus tracks en een nieuw ontwerp voor de hoes, opnieuw wordt uitgebracht.

Muzikaal gezien tapt Lyriel uit het gothic folk rock vaatje en dit doen ze erg overtuigend. Hun eigen geluid mengt dromerige passages, klassieke elementen en middeleeuwse geluiden tot een boeiende rockcombinatie.‘Opening’ bepaalt meteen de sfeer en je waant je in een circusomgeving. De muziek die daarop volgt doet je denken aan Blackmore’s Night, maar dan in een hardere versie. Wat vooral opvalt zijn de vocalen van Jessica Thierjung, de ene keer zacht en breekbaar, de andere keer met zoveel power en kracht. De band maakt ook dankbaar gebruik van violen en cello’s, die voor de gelegenheid niet uit een synthesizer komen en dat komt de authenticiteit en originaliteit zeker ten goede. ‘The Regret’ is een prachtig voorbeeld van het gebruik van de viool in combinatie met een stevige ondertoon. Bovendien bezorgt die fluwelen stem van Thierjung je kippenvel. Het schijfje kabbelt vijftien nummers voort op hetzelfde elan. Het drumvuurwerk op ‘Elderberry And Lavender’ en een aantal uptempo opwellingen klinken fenomenaal maar zijn eerder uitzondering dan regel. ‘Lullaby’ spreekt dan weer voor zichzelf en is gewoon wondermooi. Aangevuld met twee bonus nummers is het plaatje af.

Deze re-release kan heel wat luisteraars aanspreken. Aanhangers van het genre doen er goed aan om deze schijf aan te schaffen, want het geheel luistert lekker en relax. Zelfs de fans die neigen naar het meer bombastische geluid als dat van Nightwish kunnen hiermee best overweg. Een reis terug in de tijd!
Recensent:Gunther Moens Artiest:Lyriel Label:AFM
Lake Of Tears - Illwill

Lake of Tears - Illwill Lake Of Tears verschijnt voor het eerst ten tonele in 1994 met hun debuut...

Tokyo Blade - Thousand Men Strong

Tokyo Blade - Thousand Men Strong The Blade is Back zoals de biografie vermeld en niets is minder waar. Tokyo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT