RECENSIE: Vicious Rumors - Razorback Killers

Vicious Rumors - Razorback Killers
2011-04-16 Iedereen die metal een warm hart toedraagt, zou de Bay Area metal moeten kennen. We hebben het hier over de talloze metalbands die begin jaren tachtig ontstonden in de streek rondom San Francisco. Bands als Metallica, Exodus, Testament en Death Angel zijn de grote namen uit die tijd, maar ook Vicious Rumors komt uit die vruchtbare metalen streek.

Vicious Rumors is al in 1979 opgericht door gitarist Geoff Thorpe, die het bandbrein is en in alle jaren de enig stabiele factor in de band is gebleken. Wanneer je er een telling op los zou laten, kom je al snel tot de conclusie dat Thorpe in al die jaren minstens 25 muzikanten heeft versleten. In dat opzicht lijkt de band wel wat op het Canadese Annihilator, waar Jeff Waters op ongeveer dezelfde manier werkt.

De nieuwe plaat Razorback Killers is alweer de tiende schijf van Thorpe en zijn kornuiten. De inmiddels achtste zanger heet dit keer Brian Allen en wordt natuurlijk aangeprezen als de beste die Vicious Rumors ooit heeft gehad. Eerlijk is eerlijk, de man heeft een prima stem voor dit soort muziek en doordat hij soms klinkt als David Wayne, zijn de vergelijkingen met Metal Church niet te vermijden. Ook muzikaal gaat de band behoorlijk die kant op, iets wat heel duidelijk te horen is in ‘Murderhall’, dat een stevig couplet heeft, maar waar tegenover een melodieus refrein en spetterend gitaarwerk staat. Het energieke ‘Razorback Blade’ doet wel wat denken aan ‘Hitman’ van (ook weer) Metal Church. Natuurlijk is het Vicious Rumors niet te doen om één of meerdere bands te kopiëren, maar het klinkt nu eenmaal alsof de jaren tachtig nooit zijn weggeweest. En juist de grote namen uit die tijd blijken de grootste invloed. Zo horen we ook regelmatig op de oude Metallica leest geschoeide riffs langskomen en klinkt Allen in het slepende ‘Pearl Of Wisdom’ enigszins als Dave Mustaine (Megadeth). In het fraaie ‘All I Want Is You’ en ‘Let The Garden Burn’ hanteert Thorpe zelf de microfoon, wat voor een mooie afwisseling zorgt met de snerp van Allen. Overigens blijkt uit alles dat Thorpe een geweldige gitarist is, die heerlijke riffs en fraaie solo’s uit zijn mouw tovert.

De tijd lijkt stil te hebben gestaan wanneer je de nieuwste plaat van Vicious Rumors opzet, maar ondanks het volkomen gebrek aan originaliteit weet de band toch te verrassen met een aantal sterke metal songs en mogen we ons afvragen waarom deze groep nooit groot geworden is en een heleboel streekgenoten veel bekender zijn. Mogelijk is een oorzaak dat de band nooit een stabiele bezetting heeft gekend. Waar het ook aan ligt, we zullen het nooit weten, maar met deze plaat is in ieder geval weinig mis.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vicious Rumors Label:SPV
The Vaccines - What Did You Expect From The Vaccines?

The Vaccines - What Did You Expect From the Vaccines?De mannen van The Vaccines hadden nog geen twee minuten nodig om de...

Beth Ditto – Beth Ditto EP

Beth Ditto - Beth Ditto EP Iedereen die The Gossip weleens live heeft gezien, weet dat zangeres Beth...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT