RECENSIE: Beth Ditto - Beth Ditto EP

Beth Ditto – Beth Ditto EP
2011-04-23 Iedereen die The Gossip weleens live heeft gezien, weet dat zangeres Beth Ditto een opvallend kopstuk is, die waarschijnlijk meer succes onder eigen voor- en achternaam kan bereiken, dan als onderdeel van een band. Zonder enige vorm van schaamte stond de grote vrouw bijvoorbeeld op Pinkpop 2010 te zingen in een niets verhullend jurkje en op blote voeten. Ze komt op voor andere gezette dames en stond naakt op de cover van verschillende Britse magazines. Belangrijker: haar stemgeluid maakt de sound van The Gossip. Ditto lijkt dat zelf ondertussen ook in te zijn gaan zien en begint aan een leven na rock en roll, met een ep van vier liedjes.

Een leven na rock en roll ja, want de Beth Ditto-ep bevat geen rocktracks. Ze flirtte op The Gossip’s laatste plaat Music For Men al met disco en gaat daar solo helemaal in op. Ieder nummer is geproduceerd door Simian Mobile Disco (SMD), waar ze eerder mee samenwerkte op ‘Cruel Intensions’, een albumtrack voor SMD’s Temporary Pleasure. Dat nummer was al te omschrijven als vrolijke, dansbare single zonder al teveel poespas. En eigenlijk geldt dezelfde omschrijving voor alle tracks op deze ep.

Nergens slaat Ditto door in haar zang, die gedragen wordt door SMD’s al even recht door zee stromende disco-productie. Eerste single ‘I Wrote The Book’ is het hoogtepunt van de samenwerking. Beth omschrijft in het nummer allerlei misstappen in relaties en velt er geen oordeel over, maar waarschuwt haar mogelijke partner vol overtuiging: ”I know every trick in the book”. Het is een aanstekelijke track die dankzij het simpele discogeluid al een hit was in verschillende Europese landen.

Dat simpele discogeluid is echter ook een van de grootste minpunten van Ditto’s eerste solo-uitstapje. Het kwartet van nummers klinkt heel erg veilig. Het lijkt alsof de beats hebben moeten wijken voor de zang, terwijl de zang tegelijkertijd probeert te wijken voor de beats. Ieder nummer is dansbaar, maar zowel SMD als Ditto komen niet over als de powerhouses die ze kunnen zijn. Daardoor valt de ep in de categorie ‘leuk, maar zeker niet geweldig.’ Hopelijk weet Beth ons met een eventuele lp wel weer te verpletteren.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Beth Ditto Label:Sony Music
Vicious Rumors - Razorback Killers

Vicious Rumors - Razorback KillersIedereen die metal een warm hart toedraagt, zou de Bay Area metal moeten...

Sleigh Bells – Treats

Sleigh Bells - Treats Derek Miller speelde ooit in de hardcoreband Poison The Well en Alexis Krauss...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT