RECENSIE: LIOR - 3-2-1

Lior - 3-2-1
2011-05-05 Lior is Lior Attar, een Australische singer-songwriter met een bijzondere achtergrond. Hij is namelijk in Israël geboren als zoon van een Poolse moeder en een Irakese vader. Toen Lior tien jaar was emigreerde zijn gezin naar Koalaland. Hij legde zich toe op de muziek en werd een beroemdheid in zijn land. Zijn succes begon met zijn debuutalbum Autumn Flow dat in 2005 werd uitgebracht. Met de opvolgers Corner of an Endless Road (2008) en Tumbling into the Dawn (2010) verstevigde hij zijn positie in eigen land. Met het compilatiealbum 3-2-1, samengesteld uit materiaal van zijn drie albums, wil hij ook andere landen kennis laten maken met zijn muziek. Het wordt alleen uitgebracht in de Benelux, hij begint dus bescheiden met zijn verovering van de wereld.

‘This Old Love’ is het bekendste lied van zijn debuutalbum, een erg mooi gezongen lied subtiel ingekleurd door strijkers. Hiermee maakt Lior alvast een uitstekende eerste indruk. Een ander sterk nummer van dat album is ‘Daniel’, waarvan vooral het refrein griezelig mooi wordt gezongen. ‘Autumn Flow’ is ook al zo’n mooi gevoelig liedje met een poëtische tekst.

Op ‘If I Lost Your Love’ zijn duidelijk Oosterse invloeden te horen, Lior verloochent zijn oorsprong duidelijk niet. Vanwege het ongewone arrangement en de soms ‘golvende’ zangstijl misschien even wennen, maar wel boeiend om te beluisteren. Die niet-Westerse elementen zijn in verschillende songs te horen. Niet verwonderlijk dat het treurig klinkende ‘Bedouin Song’ één van die liedjes is.

‘Shadow Man’ is het enige lied dat ik eigenlijk wilde skippen, het is muzikaal minder boeiend en heeft een behoorlijk irritant refrein. Lior maakt het gelukkig helemaal goed met het eenvoudige ‘Lost In You’ waarop hij weer betoverend mooi zingt. Op het frisse ‘Everybody’s Doing That’ zegt hij;“They told me to be somebody else, cause everybody’s doing that, but I don’t want to be somebody else, cause everybody’s doing that”. Daar heeft hij een punt, Lior heeft In Australië succes weten te behalen zonder compromissen te doen aan zijn stijl.

Zijn eigen geluid zit ‘m in de opbouw van de songs, maar nog meer in de manier waarop zijn bijzondere stem gebruikt. Soms hoor je een reguliere pop/folkstem, dan een loepzuivere zachte stem of één die klanken verbuigt of uitrekt. De teksten gaan vooral over liefde in ruime zin maar laten voldoende ruimte voor interpretatie. 3-2-1 klinkt prettig en warm; deze compilatie gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat Lior ook in Europa een schare volgelingen krijgt die met elk album en elk optreden zal groeien.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:LIOR Label:Rough Trade Distribution
The Deaf – Toot Whistle Plunk Boom!

The Deaf - Toot Whitle Plunk Bloom!U kent Spike, uit Di-rect? Enkele jaren terug speelde hij een nummertje mee...

Big Life - Big Life

Big Life - Big Life Big Life is een nieuw project van Steve Newman en voormalig Praying Mantis...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT