RECENSIE: Benny Zen - Run Back to the Safety of the Town

Benny Zen And The Syphilis Madmen – Run Back To The Safety Of The Town
2011-04-28 Je zou Peter Houben kunnen kennen van Nemo, Mitsoobishi Jackson of Ultracowboy, maar daarnaast is hij Benny Zen, frontman van Benny Zen And The Syphilis Madmen. Met deze band bracht hij eerder al het album UFO Conspiracy Believer uit en nu is er de opvolger Run Back To The Safety Of The Town. Deze plaat werd geproduceerd door Pascal Deweze, bekend van onder andere Metal Molly, Broken Glass Heroes en Houben’s bandmaatje in Nemo. Het geheel is nogal een Nemo-onderonsje geworden, want het artwork werd verzorgd door Herman Houbrechts, voormalig drummer van Nemo.

Op Run Back To The Safety Of The Town jassen Houben en zijn Syphilis Madmen er in een dik half uur veertien indiepopsongs doorheen. Deze worden vooral gekenmerkt door de gortdroge, bij vlagen aan Lou Reed refererende zang van Houben.

Het album opent met de korte titeltrack, die eigenlijk meer als een soort intro fungeert. Hierna volgt met het galopperende ‘Let The Sunshine In Your Heart’, meteen één van de leukere songs op Run Back To The Safety Of The Town. Ook ‘Isabel’, dat gebaseerd is op een ritme uit een drumcomputer, is lekker uptempo en bovendien erg sterk.

Het rustigere ‘Outsider Convention’ heeft een lichte country-feel en hetzelfde geldt voor ‘Become A Freethinker Today’, hoewel het intro hiervan ook wel op Led Zeppelin’s derde plaat had kunnen staan. ‘I Don’t Mind His Black Submarine’ is een beetje folky en eveneens vrij rustig. Dit laatste geldt ook voor de mooie afsluiter ‘Be My Friend’.

‘Maybe The Day Has Come To Speak Louder’ en het grappige ‘An Aeroplane Might Knock You Out’ zijn midtempo indiepopliedjes. Het wel erg korte ‘It Takes Time’ is weer wat harder en klinkt een beetje tegendraads.

Doordat sommige songs wel erg kort zijn, heeft Run Back To The Safety Of The Town iets schetsmatigs en komt het geheel zo nu en dan wat onaf over. Misschien was het beter geweest om de sterke nummers wat meer uit te bouwen en een paar zwakkere broeders weg te laten. Desondanks is deze tweede van Benny Zen And The Syphilis Madmen best een aardig album.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Benny Zen Label:Dying Giraffe Recordings
Nicola Conte - Viagem 3

Nicola Conte - Viagem 3 Nicola Conte is een Italiaanse acid-jazz DJ en producent. Hij staat bekend...

Veldhuis & Kemper -  Dan Maar Niet Gelukkig

Veldhuis & Kemper - Dan Maar Niet Gelukkig Op 1 april ging het zesde theaterprogramma van Veldhuis & Kemper in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT