RECENSIE: Austra - Feel it Break

Austra – Feel It Break
2011-05-22 Met de single ‘Beat And The Pulse’ wist Austra eind vorig/begin dit jaar al een aardige buzz te creëren. De bijbehorende NSFW-muziekvideo had daar wellicht iets mee te maken, maar die lichtjes verontrustende borsten-clip leidde de aandacht tegelijkertijd ook ietwat af van de simpelweg supervette track; een The Knife-achtig, bezwerend en heerlijk spooky staaltje industriële electro met een glansrol voor de vocalen van frontvrouw Katie Stelmanis.

Op debuutalbum Feel It Break lost het Canadese drietal, dat naast Stelmanis uit Maya Postepski (met wie Stelmanis eerder al in de band Galaxy zat) en Dorian Wolf (ex-Spiral Beach) bestaat, de hooggespannen verwachtingen, die bovenstaande klasbak had opgewekt, grotendeels in. Naar een net zo verslavende en constant door merg en been sijpelende track als ‘Beat And The Pulse’, die hier natuurlijk gewoon present is, is het echter tevergeefs zoeken. De duistere, goed opgebouwde opener ‘Dark Horse’, het al even zo gotische ‘Spellwork’, het wat luchtigere ‘Hate Crime’ en de relatief minimalistische piano-afsluiter ‘The Beast’ komen wel aardig in de buurt.

Stelmanis pakt met haar indrukwekkende stem (Zola Jesus meets Kate Bush meets Karin Dreijer meets Florence Welch meets Natasha Khan) flink uit en ook muzikaal is het gebaar overall vrij groots. In die aanpak verslikt het trio zich af en toe wel een beetje; hier en daar is er gewoonweg sprake van overdosering en dan neigt het magische geluid ineens naar banaal, geforceerd en ongeloofwaardig.

Zo wordt het verder wel aardige ‘The Noise’ bijvoorbeeld enigszins om zeep geholpen door een nogal misplaatste gitaar, bevat ‘The Future’ een wat flauw piano-riedeltje en krijgen we over de gehele linie simpelweg iets té veel oehoe’s geserveerd; met name in het dartele ‘Lose It’ en in het verder erg intrigerende electro-waltzje ‘Shoot The Water’ gaat dat na verloop van tijd een beetje tegenstaan. Ondanks deze smetjes en de aanwezigheid van een paar net wat minder opvallende composities (waaronder ‘The Choke’) heeft Feel It Break als geheel meer dan genoeg in huis om niet slechts voor en door ‘Beat And The Pulse’ interessant te zijn.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Austra Label:Domino Records
Laura Vane & The Vipertones – Sugar Fix

Laura Vane & The Vipertones - Sugar FixHet was nooit de bedoeling om samen een album op te nemen. De Britse Laura...

Alain Johannes - Spark

Alain Johannes - Spark Alain Johannes is de oprichter van de hardrockgroep Eleven, die in de jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT