RECENSIE: Alain Johannes - Spark

Alain Johannes - Spark
2011-06-06 Alain Johannes is de oprichter van de hardrockgroep Eleven, die in de jaren ’90 furore maakte. Toen en nu speelt Johannes verschillende besnaarde instrumenten voor zeer uiteenlopende bands. Een belangrijk wapenfeit was de samenwerking met Queens of the Stone Age en is die met Them Crooked Vultures. Spark is het solodebuut van Johannes en is niet langer dan 30 minuten en acht tracks lang.

De inslag van het album is verdrietig geworden, omdat de echtgenote van Johannes drie jaar geleden overleed. Spark is daarom een plaat van rouw geworden. Specifiek op duistere nummers zoals ‘The Bleeding Whole’ en ‘Unfinished Plan’ komt dit verlies sterk naar voren. Op dit nummer laat Johannes veel verschillende uithalen horen. Specifiek voor dit type nummers is de stem van Johannes dan ook het meest geschikt: nummers met lange uithalen. Op andere nummers, zoals het rustigere ‘Speechless’ en de opener ‘Endless Eyes’ kan de stem soms iets irriteren doordat het een beetje zeurderig wordt. Gelukkig compenseren de gitaarkwaliteiten van Johannes hier meer dan voldoende. Opvallend is dat Johannes ook wat van de mysterieuze inslag, die ook terug te horen is bij sommige nummers van Queens of the Stone Age en het minder bekende Masters of Reality, tentoon spreidt. Spark krijgt hiermee ook een beetje het woestijngevoel van deze bands mee.

Spark is een goed debuut dat vol staat met emotie. De zangkwaliteiten van Johannes mogen dan niet geschikt zijn voor popnummers, op lange uithalen is hij beter dan menig ander zanger. Het akoestische repertoire op deze nieuwe plaat leent zich goed voor het woestijngevoel dat Johannes meegeeft.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Alain Johannes Label:Domino Records
Austra – Feel It Break

Austra - Feel it BreakMet de single ‘Beat And The Pulse’ wist Austra eind vorig/begin dit jaar al...

The Kills – Blood Pressures

The Kills - Blood Pressures Het was muzikaal gezien dan misschien wel een tijdje stil rondom The Kills ;...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT