RECENSIE: Elliott - The Thrill Of...

Elliot - The Thrill Of…
2011-06-17 “Bibliothecaris maakt zomers electropop album” kopt de begeleidende tekst bij de cd van Elliot. Elliot van Zanten zou je wellicht kunnen kennen als toetsenist van Bastian. Hij komt uit het oer-Hollandse Almere en is inderdaad afgestudeerd bibliothecaris. Hoe komt Elliot erbij om een eigen album uit te brengen?

Elliot droomt van een carrière in de muziek. Op een feestje deelt hij deze droom met Simon Little van STRFCKR RCRDS, die hem naar de zojuist gebouwde studio van producer Gaspard de la Nuit in Belgrado verwijst. Elliot neemt de tip ter harte en reist met zijn droom naar Belgrado. Daar wordt deze debuut cd opgenomen. Het album wordt echter niet direct uitgebracht. Elliot vindt dat hij nog niet klaar is om zijn creatie met het publiek te delen en gaat verder met zijn andere bezigheden. Simon en Gaspard vinden dat het album wel degelijk de moeite van een release waard is. Ze halen hem met hun enthousiasme over om de cd toch uit te brengen. Daarmee is The Thrill Of... definitief een feit.

De term ‘electropop’ als stijlduiding is moeilijk te plaatsen , maar heeft vermoedelijk iets te maken met het label waarop dit album uitkomt. De muziek van Elliot laat zich het beste typeren als een mix van pop, funk en soul. Zijn geluid doet bij vlagen denken aan muziek uit de jaren ’70. Een nummer als ‘Chase The Day’ bijvoorbeeld, is een uptempo discotrack, evenals ‘Both Of Us’. In contrast met dergelijke vrolijke nummers zijn er gevoelige ballades als ‘In The Corner Of My Eye’ en ‘What Was It About Us’, waarop Elliot slechts begeleid wordt door akoestische gitaar en een vleugje synthesizer. Daar precies tussenin vinden we songs als ‘All Of A Sudden’ en ‘Still (Today)’, wat ook de eerste single is. Melancholische liedjes met soulvolle begeleiding. Kortom, van alles een beetje.

Is dit de droom van Elliot die uitkomt, of was zijn aarzeling om het album uit te brengen terecht? Wat stijl betreft beweegt hij zich met dit debuut ergens tussen artiesten als Ivar, Alain Clark en Boris. Het is duidelijk een eerste cd, die afwisselend, maar ook wisselvallig is. De teksten zijn eenvoudig en bevatten clichés zoals ”I just can’t hide what I feel inside” en ”Girl I want to be with you, do you want me too”. De stem van Elliot is soms mooi kwetsbaar, maar nergens echt sterk. Productietechnisch is elk geluid bovendien zo clean, dat er weinig spanning overblijft.

The Thrill Of… is niet het ijzersterke droomdebuut van een nieuwe ster. Wellicht dat een deel van de twijfel van Elliot om dit album uit te brengen daarmee te maken had. Dat wil zeker niet zeggen dat hij zich als artiest niet verder kan ontwikkelen. Deze cd kan worden beschouwd als de hello world van Elliot. Klinken zijn nummers als veelbelovend voor je? Hou hem dan in de gaten, het beste kan nog komen.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Elliott Label:It\'s All Happening
Birds That Change Colour – On Recording The Sun

Birds That Change Colour - On Recording the Sun Birds That Change Colour wordt opgericht door zanger/gitarist en...

Finn Silver - Crossing The Rubicon

Finn Silver - Crossing the Rubicon Men neme de Londense drummer Richard Spaven (Flying Lotus), voeg daarbij de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT